HR

Aktualnosti

Objavljeno: 31.08.2019.

28. zahvalno pješačko hodočašće vjernika Velike Gorice u Mariju Bistricu

Dvadeset i osmo velikogoričko zahvalno pješačko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj započet će u subotu 31. kolovoza 2019. u 5 sati ispred župne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici.

Na hodočašću se prolazi mjestima: Velika Gorica, Rakarje, Kobilić te Šćitarjevo u kojem se u 7.30 sati ulazi na autoput prema Varaždinu do Soblinca gdje će biti pauza kod župne crkve. Hodočašće se nastavlja preko Prepuštovca do Kašine te od Kašine preko Laza do Marije Bistrice u koju bi hodočasnici trebali stići oko 15 sati. Hodočasnička procesija i ulazak u svetište očekuje se oko 15.30 sati, dok će euharistijsko slavlje u 18 sati predvoditi krčki biskup Ivica Petanjak u koncelebraciji s velikogoričkim svećenicima.

Pješačeći ove godine po 28. put 42 km od Velike Gorice do Marije Bistrice, vjernici Velike Gorice častit će Gospodina i zahvaljivati Gospi što je svojim zagovorom očuvala grad od ratnih razaranja u Domovinskom ratu, moleći Marijin zagovor za Domovinu, za obitelji, roditelje i djecu, starce, djedove i bake, mladiće i djevojke, napredak u miru i zajedništvu, u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, otvorenost srca i uma i novi govor u ovom svijetu kako bi vrijedne ruke stavili, uz Božju pomoć, na raspolaganje, dobrobit i rast Crkve i Domovine kako bi u Hrvatskoj, prema riječima proroka Izaije, došlo vrijeme „kad će procvjetati pustinja“.

Naime, prije 28 godina ondašnji je župnik velikogoričke župe Navještenja monsinjor Josip Frkin 3. rujna 1991. dao zavjet Mariji da ako njezinim zagovorom Velika Gorica bude očuvana od ratnih razaranja, vjernici će hodočastiti Majci Božjoj Bistričkoj i natrag. Zavjet je dan u najvećoj molitvenoj skupini kakvih je u ratno vrijeme bilo u Velikoj Gorici nekoliko, a okupljale su se od početka rata oko krajputaša, križnih drva ili kapelica na različitim mjestima u župi moliti krunicu s nakanom za mir i slobodnu Domovinu.

Marija je svojim zagovorom očuvala Veliku Goricu. Svoj su zavjet vjernici zavjet ispunili hodočasteći do Bistrice i natrag 26. i 27. rujna 1992. Na kraju tog zavjetnog zahvalnog hodočašća neki su vjernici pitali hoće li se hodočastiti i nagodinu.
I tako je Velikogoričko zahvalno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj postalo tradicionalno.

vlč. Norbert Ivan Koprivec, župnik
Ispišite stranicu: