HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.03.2016.

10 Božjih zapovijedi – putokazi na putu vjere



U organizaciji Ureda za vjeronauk u školi i Agencije za odgoj i obrazovanje okupilo se oko 150 vjeroučitelja/ica Zagrebačke nadbiskupije i Bjelovarsko-križevačke biskupije 12. ožujka 2016. u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu na stručnom skupu.

Riječ je o ponovljenom stručnom skupu, pod naslovom 10 Božjih zapovijedi - putokazi na putu vjere, kako bi svi vjeroučitelji imali priliku aktivno sudjelovati u radioničkom dijelu.

Vjeroučitelje su u ime domaćina pozdravile prof. dr. sc. Valentina Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk, i viši savjetnik za vjeronauk Dalibor Adžić. Nakon uvodne molitve uslijedio je teorijski okvir stručnoga skupa, u kojem su svoja promišljanja o Dekalogu iznijele predavačice s Katoličkog bogoslovnog fakulteta, doc. dr. sc. Marija Pehar i doc. dr. sc. Silvija Migles.

Obje su predavačice svoja izlaganja aktualizirale i iznijele primjere koje će vjeroučitelji moći iskoristiti u svom radu. Prof. Pehar u osobito je istaknula kako su zapovijedi iskaz Božje volje, što znači da je njihovo poštivanje iskaz pravog bogoštovlja, a u tom je kontekstu nastojala slušačima osvijestiti problem prenošenja vlastite krive slike o Bogu kao strogom sucu.



„Osobito je važno da vjeroučitelji i katehete učenicima, djeci i mladima prenose nauk Crkve, a ne vlastiti dojam i stečenu sliku o Bogu“, smatra predavačica. Dr. Migles dala je socijalni okvir 10 Božjih zapovijedi. Naglasak je stavila na pozitivni vid zapovijedi u perspektivi promocije i čuvanja ljudskog dostojanstva svake osobe te je na primjeru 7. zapovijedi pokazala kako sve zapovijedi obuhvaćaju ljudski život kroz sve ostale zapovijedi.

Promišljanja o unaprjeđenju nastave i neposrednog rada s učenicima baš po pitanju Dekaloga uslijedila su u radioničkom dijelu stručnoga skupa, u kojima su voditelji radionica ponudili konkretne „alate“ i mogućnosti za rad s djecom i mladima. Iva Dorić je u radionici Dekalog – kako ga aktualizirati u nekoliko koraka? obradila korelaciju 10 Božjih zapovijedi s ostalim predmetima.

Josip Štefanac i Tomislav Krušlin vodili su radionicu pod naslovom Božje zapovijedi – upute smisla i putokazi do vječnog života, u kojoj su demonstrirali načine rada poput izrade igara ili ispita savjesti prema 10 zapovijedi. Radionicu pod naslovom Stvaralačko izražavanje u obradi Dekaloga osmislila je i vodila Anita Ramljak, a u njoj je ponudila razne mogućnosti stvaralačkog izražavanja za učenike.

Viša savjetnica Gordana Barudžija vodila je radionicu Koja znanja, vještine i stavove srednjoškolci razvijaju kroz temu Dekaloga?, koja je bila namijenjena srednjoškolskim vjeroučiteljima.
 
Nakon plenarnog dijela u kojemu je predstavljen rad u radionicama, vjeroučitelji su čuli i vijesti iz Ureda za vjeronauk te su se u vedrom raspoloženju razišli na popodnevno druženje.

Sanja Plevko
Ured za vjeronauk u školi
Ispišite stranicu: