Započeo "Molitveni hod sa Stepincem" u Zagrebačkoj nadbiskupiji

20.2.2015.FOTOGALERIJA

Kardinalova homilija prigodom prijenosa relikvija bl. Alojzija Stepinca


Svečanom procesijom u kojoj je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim mons. Valentinom Pozaićem i mons. Mijom Gorskim prenio relikvijar s relikvijama bl. Alojzija Stepinca iz zagrebačke katedrale do župne crkve sv. Marije na Dolcu, započela je u petak 20. veljače 2015. godine molitvena inicijativa "Molitveni hod sa Stepincem" u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Procesiji je prethodila uvodna molitva u zagrebačkoj katedrali. Uvodeći u molitveno slavlje Kardinal je pozdravio okupljene vjernike ističući radost Božje nade koju je svojim mučeničkim i svetačkim životom posvjedočio bl. Alojzije Stepinac. Posebno se obratio okupljenim mladima koji su pjesmom animirali molitveno slavlje pozvavši ih da budu Stepinčevi svojedoci svojim životom.Po dolasku svečane procesije u župnu crkvu sv. Marije na Dolcu uslijedila je Služba Riječi, a potom se okupljenim vjernicima svojom homilijom obratio kardinal Bozanić.

U uvodu svoje homilije Kardinal je protumačio značenje i važnost relikvija: "Čašćenje relikvija dio je predaje Crkve. Uvijek ga je pratila osjećajnost, pobožnost, molitva za zagovor i milost. Susret i molitva u nazočnosti relikvija blaženoga Alojzija vođeni su evanđeoskim svjetlom, a to znači da ih vidimo u povezanosti s vjerom u uskrsnuće tijela.

Relikvije svetih šalju jasnu poruku da čovjek nije osuđen na posvemašnje nestajanje, nego je, zahvaćen milošću, nositelj klice vječnosti, a time one govore o temeljnim postavkama kršćanske antropologije."Podsjećajući da su kršćani od svojih početaka brižno čuvali relikvije osobito mučenika, onih osoba koje su dale svjedočanstvo za kršćansku vjeru, Kardinal je rekao: "Dragi vjernici, upravo povijest zemnih ostataka blaženoga Alojzija govori kako se nastojalo odstraniti njegovo tijelo, umanjiti ili uništiti njegovo značenje i prisutnost, pa čak i poniziti. Najbolje to govori odluka puna morbidnosti i metaforičkoga naboja da se njegovo srce spali. U tome se vidi svjedočenje neprijatelja o istini koju spoznaju, ali ne žele prihvatiti.Naš molitveni hod s relikvijama i okupljanje oko njih izazov je suvremenomu poimanju čovjeka, koje s jedne strane, veliča ljudsko tijelo do razine idolatrije, a zatim ostaje nijem pred otajstvom smrti, previđajući i obescjenjujući ljudsku cjelovitost. Takvim pristupom ljudsko tijelo postaje predmetom koji gubi dostojanstvo i smisao."Govoreći o važnosti korizmenog vremena u kojem se nalazimo Kardinal je pojasnio značenje same molitvene inicijative: "Za nas je na ovome molitvenom hodu sa Stepincem osobito važno ono što papa Franjo govori o Crkvi: 'Crkva je communio sanctorum, zajedništvo svetih, ne samo zbog svojih svetaca, već također zato jer je zajedništvo u svetim stvarima: ljubavi Boga koji nam se objavio u Kristu i svim njegovim darovima. Među tim darovima je također odgovor onih koji su dopustili da ih ta ljubav zahvati.

U tome zajedništvu svetih i u tome dioništvu u svetim stvarima nitko ne zadržava ništa za sebe, već sve što ima dijeli s drugima. A budući da smo povezani u Bogu, možemo učiniti nešto i za one koji su daleko od Boga, za one do kojih nikada ne bismo mogli doprijeti vlastitim silama, da s njima i za njih molimo Boga da se svi otvorimo njegovu djelu spasenja'."Homiliju je Kardinal zaključio navevši cilj molitvene inicijative: "
Predragi vjernici, ovim hodom želimo učvrstiti svoja srca i srca svojih bližnjih u vjeri i nadi, svjesni da nas zagovor blaženoga Alojzija ne ostavlja same. On bdije nad nama, a noseći njegovu prisutnost zagledani smo u njegovu vjeru te sigurni da će nam olakšati prepoznavanje naših putova, nošenje naših križeva i svjedočenje Kristove pobjede."Podsjećamo da će danas započeta molitvena inicijativa obuhvatiti sve župe Zagrebačke nadbiskupije.


 
Blaženikove će moći u svakoj župi biti barem jedan dan, počevši s današnjim danom pa do slavlja Stepinčeva iduće, 2016. godine, a hod će se nakon crkve Svete Marije najprije nastaviti u župama Gornjogradskog dekanata:
 
  • Subota, 21.2.2015. u župi Nova Ves
  • Ponedjeljak, 23.2.2015. u župi Ksaver
  • Utorak, 24.2.2015. u župi Gračani
  • Srijeda, 25.2.2015. u župi Šestine
  • Četvrtak, 26.2.2015. u župi Bijenik
  • Petak, 27. 2. 2015. u župi Sveti Duh
  • Subota, 28.2.2015. u bolnici s. Milosrdnica
  • Ponedjeljak, 2.3.2015. u župi sv. Blaža
  • Utorak, 3.3.2015. u župi Pantovčak
  • Srijeda, 4.3.2015. u župi sv. Marka.
 
Raspored molitvenog hoda po ostalim župama Nadbiskupije objavljivat će se susljedno.
 
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije


Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr