Pismo nadbiskupa Kutleše vjeroučiteljima na početku školske godine

"Biti vjeroučitelj jedan je od uzvišenijih poziva koji netko može primiti. Dostojanstvo našeg poziva temelji se na Isusu Kristu – Učitelju od kojega svi učimo. Poučavanje o vjeri u školi znači aktivno sudjelovati u poslanju Crkve."

Dvadesetpeta obljetnica beatifikacije blaženog Alojzija Stepinca

Dvadesetpetu obljetnicu beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca proslavit ćemo euharistijskim slavljem u Mariji Bistrici u subotu, 30. rujna 2023. godine, s početkom u 11 sati. Na početku svete mise zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši bit će stavljen palij, znak službe metropolita.

Nadbiskup Kutleša predvodio misno slavlje prigodom dodjele trajnih mandata vjeroučiteljima

Nadbiskup je poručio vjeroučiteljima kako prvo trebaju biti učenici. "Riječ učenik ima isti korijen kao riječ disciplina, a disciplina znači oboriti naše sadašnje želje radi budućih viših, plemenitijih ciljeva i dobara. Ako na to nismo spremni, nemoguće je primiti poslanje i biti vjeroučitelj i misionar."

Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca

Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca nalazi se na Kaptolu 28 i služit će kao privremeni prostor za liturgijska slavlja budući da je Zagrebačka katedrala zatvorena zbog štete nastale u potresima 2020. godine.

Raspored misa i ispovijedanja dostupan je na poveznici.
"Dostojanstvo čovjeka, kojega je Bog stvorio slobodnim da čini dobro i odabire dobro, stežu okovi unutarnjeg ropstva grijeha; a onaj tko odabire grijeh, umanjuje svoje dostojanstvo i gazi tuđe." #nadbiskupKutleša

Aktualnosti

„Naš nezaboravni i nezaboravljeni nadbiskup kardinal Alojzije Stepinac“ (1)

Prijevod Dekreta o mučeništvu sluge Božjega Alojzija Stepinca.

Pismo nadbiskupa Kutleše vjeroučiteljima na početku školske godine

"Biti vjeroučitelj jedan je od uzvišenijih poziva koji netko može primiti."

110. obljetnica posvete crkve u Krašiću i blagoslov obnovljene sakristije

Na blagdan sv. Mateja, apostola i evanđelista.

Na HKS-u započela konferencija „Dezinformacija – izazov XXI. stoljeća”

U organizaciji zaklade "Poljska Veliki Projekt" i HKS-a.

Crkve i crkveni objekti oštećeni u potresima

Vraćanjem kupole završena prva faza obnove samostanske crkve sv. Franje Asiškog na Kaptolu

U kupoli se nalazi povelja o obnovi franjevačkog samostana.

Blagoslovljena kupola zvonika crkve sv. Franje Asiškog na zagrebačkom Kaptolu

Misu zahvalnicu predvodio je provincijal fra Milan Krišto.

Liturgijski pastoral

Palij

Donosimo članak o kanonsko-liturgijskim propisima o paliju.

Zašto zvonimo u Crkvi i u crkvi?

Vlč. mr. sc. Tomislav Hačko donosi povijesni prikaz i tumači ulogu zvona u nevremenu.

Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

Objavljene izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Stupaju na snagu na svetkovinu Rođenja Gospodnjega, na Božić, 25. prosinca 2022. godine.

Riječ Svetog Oca

20.9.2023.

Sveti Daniel Comboni, apostol za Afriku i prorok misije

Nakon što je prvo vrijeme proveo u Africi, morao je napustiti misiju iz zdravstvenih razloga. Previše je misionara umiralo nakon što su oboljeli od neke bolesti, što je bilo povezano s nepoznavanjem tamošnjih prilika. No, dok su drugi odlazili iz Afrike, Comboni to nije učinio. Nakon određenog vremena provedenog u razmišljanju, osjetio je da mu od Gospodina dolazi nadahnuće za novi put evangelizacije, koji je on sažeo u ove riječi: „Afriku spasiti Afrikom“ (Scritti, 2741s). To je snažna intuicija, u njoj nema trunke kolonijalizma. Snažna je to intuicija koja je pridonijela obnovi misionarskog zalaganja: evangelizirane osobe nisu bile samo „objekti“, nego i „subjekti“ misije. A sveti je Daniel želio sve kršćane učiniti protagonistima evangelizacijskog djelovanja. U tom je duhu razmišljao i djelovao cjelovito, uključujući mjesni kler i promičući laičku službu katehistâ. Katehete su blago Crkve: katehete su oni koji idu naprijed u evangelizaciji. Tako je shvaćao i ljudski razvoj, njegujući umjetnostî i zanimanjâ, potičući ulogu obitelji i žene u preobrazbi kulture i društva. Koliko je samo važno, i danas, da vjera raste i da se čovjek razvija unutar misionarskih kontekstâ, namjesto da se u njih presađuju izvana nametnuti modeli ili da se sve svodi na besplodni asistencijalizam! Treba reći „ne“ izvana nametnutim modelima i asistencijalizmu. Treba uzimati iz kulture narodâ i na temelju toga provoditi evangelizaciju. Evangelizirati kulturu i inkulturirati evanđelje: to ide ukorak jedno s drugim.

Riječ Nadbiskupa

21.9.2023.

Pismo nadbiskupa Kutleše vjeroučiteljima na početku školske godine

U pripremi za nove vjeronaučne i odgojne aktivnosti, trebamo imati na umu naše učenike, posebno one koji prvi put sjedaju u školske klupe. Djeca i mladi predstavljaju neprocjenjivo blago za obitelji, Crkvu i društvo u cjelini. To blago povjerava se onima kojima vjerujemo. Stoga je ključno na početku školske godine iznova osvijestiti vrijednost naše misije i važnost škole kao neizostavnog mjesta ljudskog, kulturnog, društvenog i duhovnog rasta i sazrijevanja.

Biti vjeroučitelj jedan je od uzvišenijih poziva koji netko može primiti. Dostojanstvo našeg poziva temelji se na Isusu Kristu – Učitelju od kojega svi učimo. Poučavanje o vjeri u školi znači aktivno sudjelovati u poslanju Crkve. Vjeronauk u školi omogućuje važan dijalog između religije, Crkve i društva, posebice u području odgoja i obrazovanja, što je jedan od najefikasnijih načina humanizacije svijeta i povijesti. Jedan od aktualnih ciljeva obrazovanja je pomoći učenicima razviti svoj identitet te ih osposobiti za suživot s drugima, za otvorenost i dijalog, međusobno poštovanje i prihvaćanje.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel: 01/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr