Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

U novom broju Glasa Koncila pročitajte...

Novi Glas Koncila donosi Pismo nadbiskupa zagrebačkoga, kardinala Josipa Bozanića prigodom izbora za zastupnike u Hrvatski sabor 2015. Između ostaloga poručuje kardinal Bozanić: "Na ovim izborima potrebno je birati one ljude i političke programe koji će sutra moći iznjedriti snažnu, dugoročnu, solidarnu, ali uvijek državotvornu viziju rješenja pitanja otvorenih migracijom." Stoga, prije svega treba izvršiti prekid slabljenja hrvatskoga državnoga sustava i državnih institucija – poručuje kardinal Bozanić.

U komentaru mons. Miklenić govori kako »glasovati po savjesti«? Katolički vjernik, da bi ispravno prosuđivao u predizbornoj kampanji ponuđene programe, prvo treba provjeriti kakvo stajalište ti programi zauzimaju ili bi nositelji mogli zauzimati prema dostojanstvu ljudske osobe. Trebao bi provjeriti političke programe, kojima je skloniji, i sa stajališta temeljnih socijalnih vrjednota: istine, pravde, slobode, solidarnosti i mira.

U intervjuu admiral Davor Domazet Lošo, geostrateški i vojni analitičar osvrće se na migracijski val koji prolazi kroz Hrvatsku. Među ostalim navodi da je potreban oštar i zajednički zaokret svih europskih država u rješavanju migracijske krize. »Državne se granice - kad je o Hrvatskoj riječ - moraju poštivati. To zahtijeva Ustav Republike Hrvatske, ali i normalan odnos prema ostalim članicama Unije. Mi nismo schengenska granica, ali jesmo vanjska granica EU-a te stoga moramo na granici poštivati sve njezine zakone. U poduzimanju potrebnih mjera sigurnosti od samoga je početka trebala sudjelovati Hrvatska vojska«, navodi admiral.

U izvješću zasjedanja Biskupske sinode o obitelji, sinodalni oci upozoravaju da treba shvatiti važnost i ljepotu obitelji i braka. »Znači da se sve potaknulo kako bi shvatili važnost institucije obitelji i braka između muškarca i žene, zasnovanu na jedinstvu i nerazrješivosti, te da je se poštuje kao presudni temelj društva i ljudskoga života."

Među domaćim vijestima je Caritasov susret uoči otvaranja zimskoga tranzitnoga kampa za migrante i traženje odgovora kako pomoći tim ljudima. O redovničkom tjednu niz je vijesti, a među ostalima i hodočašće provincijala Franjevačkoga reda iz Europe u Sinju. Međunarodni teološki simpozij o stidu održan je u Splitu, a temeljno je polazište da izostanak stida nije znak zrelosti. Marko Radoš, tajnik Udruge stopostotnih ratnih invalida 1. skupine, u povodu godišnjice tužne smrti braniteljice Nevenke Topalušić ističe da po Ustavu su svi jednaki: zašto nema popisa agresora?

Uz to navodi: »Bez donošenja ustavnoga zakona o hrvatskim braniteljima sva priča o nama kao stvarateljima države i Domovinskom obrambenom ratu kao temelju države, sve polaganje vijenaca i paljenje svijeća na grobovima i pred spomenicima naših palih suboraca ispada kao najveće licemjerje političara«.

Zanimljiva je vijest da »ni jedan izbjeglica musliman koji je boravio u Zagrebu u tranzitu nije došao u džamiju«. U rubrici Naši razgovori odgovor je na pitanje - Ima li svako dijete pravo na krštenje? Maja Devaj, koordinatorica molitvene inicijative »40 dana za život« svjedoči u rubrici "Vjernici laici aktivni u Crkvi. Reportaža je iz Cetinske krajine iz župe sv. Marina iz Rude. Glas Koncila, pored redovnih rubrika donosi još nizi vijesti iz života Crkve i društva. (GK)