Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Župljani župe Majke Božje Lurdske prvi put u Mariazellu



U subotu, 17. listopada 2015. oko 45 hodočasnika iz župe i svetišta Majke Božje Lurdske iz Vrbanićeve ulice iz Zagreba, koju vode franjevci Splitske franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, u ranim jutarnjim satima krenulo je na hodočašće u 300-injak kilometara udaljeno Srednjoeuropsko Marijansko svetište Mariazell koje se nalazi u gornjoj Štajerskoj u Austriji.

Euharistijsko misno slavlje u 15 sati na čudotvornom Gospinom oltaru koji je nalazi u samoj sredini velebne Gospine bazilike na hrvatskom jeziku predvodio je župnik fra Nikica Ajdučić OFM. Na misi je na orguljama svečano svirao franjevački bogoslov fra Mario Lemo OFM. Na početku misnoga slavlja sve nazočne je pozdravio hrvatski sakristan u bazilici i svetištu. Fra Nikica nije krio svoju radost da ima čast i milost misiti baš na Gospinom čudotvornom oltaru.

Na kraju mise klečeći zajedno sa svojim hodočasnicima pred Gospinim oltarom izmolio je prigodnu posvetnu molitvu Gospi Celskoj, a na kraju je blagoslovio i sve nabožne predmete. Ovo Marijansko svetište nalazi na 864 metara nadmorske visine, u visokim Štajerskim Alpama, a posvećeno je ujedno i Majci Slavenskih naroda "Mater Gentium Slavorum". Utemeljen je 21. prosinca 1157. godine.

Hrvatski hodočasnici imali su čast i milost moliti pred malim čudotvornim Gospinim kipom izrađenim od lipovog drveta i starim preko 858 godina čiji se oltar nalazi u samoj sredini bazilike. Baš taj dan 17. listopada bazilika Mariazell slavi svoju godišnju posvetu crkve. U mjesecu listopadu ove godine mnoge hodočasničke skupine iz Hrvatske hodočastile su u ovo svetište. Tako je u četvrtak, 08. listopada hodočastila župa Svetog Blaža iz Zagreba. U subotu, 11. listopada hodočastila je župa Svetog Petra također iz Zagreba. Na godišnjem dvodnevnom hodočašću i ove godine 11. i 12.10. hodočastile su župe grada Osijeka s oko 170 hodočasnika s tri autobusa i tri svećenika.

Francisko Pavljuk