Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslavljena svetkovina sv. Luke u Travnom



Na svetkovinu sv. Luke, 18. listopada, u Župi sv. Luke evanđelista u Travnom misu u 8 sati predvodio je vlč. Ivan Grbešić, duhovnik u Međubiskupijskom sjemeništu.

U 10.30 sati bila je svečana misa, koju je predvodio i propovijedao delegat zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, mons. Josip Oslić, u zajedništvu s ostalim svećenicima. Pjevanje je animirao mješoviti župni zbor i dječji zbor “Iskrice”.

Završna blagdanska misa bila je u 18.30 sati, a predvodio ju je dr. fra Darko Tepert.
 
Iz homilije mons. Oslića:

Danas na blagdan sv. Luke, koji je ujedno i zaštitnik ove župe, želimo svi zajedno moliti za njegov zagovor kako bi u životu uvijek iznova znali prepoznati one prave vrijednosti za koje se isplati živjeti i trpjeti.

Poput sv. Pavla I sv. Luka je rođen kao Grk, poganin, vjerojatno u Antiohiji gdje je proučavao medicinu. Kada se sv. Pavao nakon svojeg prvog misijskog putovanja ponovno vratio u Antiohiju, sv. Luka je odlučio pratiti sv. Pavla na njegovom drugom i trećem misijskom putovanju. Prema nekim izvorima, na putu u Rim sv. Pavao i sv. Luka zajedno su doživjeli brodolom kod Malte.

Vrijedno je znati da je sv. Luka autor trećeg Evanđelja i Djela apostolskih. Obraćenje na kršćanstvo, uslijedilo je tek nakon susreta sa sv. Pavlom. Sv. Luka je vjerojatno napisao treće Evanđelje i Djela apostolska tek nakon Pavlove smrti, kada je napustio Rim i ponovno se vratio u Grčku. Povijest, odnosno predaja govori da je sv. Luka umro u 84. godini života, a njegove se relikvije čuvaju u Carigradu (današnji Istanbul) i u Padovi.
 
Njegovo Evanđelje na osobit način je prepoznatljivo po tome, što u najmanje detalje opisuje lik Ivana Krstitelja i navještenje rođenja samoga Isusa.

(...)

U Evanđelju, koje obično čitamo na blagdan sv. Luke stoji zapisano: Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju. (Lk, 10, 1-9).

Evanđelist Luka spominje poslanje dvanaest apostola, oni postaju glasnici dvanaest plemena Izraelovih. Isus šalje svoje učenike da navješćuju Kraljevstvo Božje. Oni su svjedoci i glasnici mira. Oni su poslanici u žetvi Gospodnjoj. Cijeli svijet je žetveno polje. Gospodin je gospodar žetve i on određuje vrijeme, on poziva i šalje svoje glasnike i po njima donosi čovjeku spasenje. Isus šalje svoje glasnike u svijet, bez neke posebne zaštite. Bog im ostaje jedina zaštita. Samo se na njega mogu osloniti. Njihov pozdrav je "Mir". To nije samo neki obični pozdrav, već je to drugo ime za spasenje.

U današnjem evanđelju čuli smo riječi tog pozdrava: Mir kući ovoj! Bude li tko ondje prijatelj mira, počinut će na njemu mir vaš. Ako li ne, vratit će se na vas.


 
I u ovoj župi bili su posijani navjestitelji Božje riječi. Riječ koja je u ovoj župi bila posijana kroz proteklih četrdeset godina, nije ostala bez ploda. Ona je usprkos raznih protivljenja, zaživjela i već danas donosi bogate plodove. A plodovi te posijane Božje riječi su ovi brojni vjernici, koji su svjedoci ne samo jednog vremena, nego i svojevrsna garancija da će ova Crkva živjeti i dalje. Taj uspjeh sigurno ne bi bio ostvaren da se Vi niste molili za Vaše svećenike i da se Vaši svećenici nisu molili za Vas. Plodovi koje danas ubiremo, plodovi su zajedničke molitve.
 
Badava nam sve ove lijepe Crkve koje su sagrađene i koje se još namjeravaju graditi, ako nema svećenika koji u tim Crkvama predsjedaju euharistijskim slavljima. Zato danas na blagdan sv. Luke želimo naše molitve uputiti Bogu svemogućem Ocu za naše svećenike, za duhovna zvanja, kako bi Bog nama i cijelom Hrvatskom narodu podario dobrih i svetih svećenika. Jer, samo po njihovim rukama, samo po njihovom zauzetom radu, koji se prije svega sastoji u propovijedanju Božje riječi, u slavljenju euharistijske gozbe, Crkva može živjeti i danas i biti i ostati svjetionik na uzburkanom moru naše svakidašnjice. (IP)