Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Župljani iz Brdovca hodočastili u Mariazell



U subotu, 17. listopada 2015. oko 80 hodočasnika s dva autobusa iz Župe Svetog Vida mučenika iz Brdovca kod Zaprešića, u ranim jutarnjim satima krenulo je na hodočašće u 300-tinjak kilometara udaljeno Srednjoeuropsko Marijansko svetište Mariazell koje se nalazi u gornjoj Štajerskoj u Austriji.

Euharistijsko misno slavlje u 12.15 sati na čudotvornom Gospinom oltaru koji je nalazi u samoj sredini velebne Gospine bazilike na hrvatskom jeziku predvodio je župnik vlč. Ivan Gretić uz koncelebraciju župnog vikara vlč. Filipa Pavlovića koji je i propovijedao.

Na misi su asistenciju vršili trajni đakon Marijan Spehnjak i zagrebački bogoslov Deni Ban. Na početku misnoga slavlja sve nazočne je pozdravio hrvatski sakristan u bazilici i svetištu koji je u kratkim crtama opisao povijest i nastanak samog svetišta. Na kraju misnoga slavlja župniku Gretiću, župnom vikaru, đakonu i bogoslovu dodijeljena je prigodna uspomena i zahvalnica za ovo hodočašće na njemačkom jeziku koju je potpisao upravitelj svetišta benediktinac Superior Pater Karl Schauer OSB, a koji je i ovjeren pečatom svetišta.

Podsjetimo, ovo Marijansko svetište nalazi na 864 metara nadmorske visine, u visokim Štajerskim Alpama, a posvećeno je ujedno i Majci Slavenskih naroda "Mater Gentium Slavorum".

Utemeljen je 21. prosinca 1157. godine. Hrvatski hodočasnici imali su čast i milost moliti pred malim čudotvornim Gospinim kipom izrađenim od lipovog drveta i starim preko 858 godina čiji se oltar nalazi u samoj sredini bazilike.

Baš taj dan 17. listopada bazilika Mariazell slavi svoju godišnju posvetu crkve.

Francisko Pavljuk