Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslavljen spomendan BDM od Krunice i Dan bolesnika

U Župi svete Jelene Križarice u srijedu 7. listopada svečano je proslavljen spomendan BDM od Krunice misnim slavljem i procesijom sa svijećama. Misno slavlje predvodio je župnik Marijan Culjak istaknuvši važnost svakodnevnog moljenja krunice, koje je blago za svakog kršćanina.

Molitva krunice uz ponavljanje "Zdravo Marijo" zapravo određuje ritam našega bića, ritam otkucaja našega srca. I zato mnogi kažu da je krunica zdrava molitva, da krunica čovjeku pomaže da održava ritam svoga života.

Nakon popričesne molitve uslijedila je procesija sa svijećama do Lurdske špilje uz pjevanje Litanija i drugih marijanskih pjesama.
 
Drugoga dana, u četvrtak 8. listopada na dan Domovinske zahvalnosti održalo se euharistijsko slavlje za sve bolesnike i nemoćne župljane. Tako su svi bolesnici na misnom slavlju primili sakrament bolesničkog pomazanja, a potom i svetu pričest.

Misno slavlje je predvodio pater Ferdo Posavec, gvardijan franjevačke crkve sv. Katarine u Krapini, uz vlč. Željka Horvata, župnika Župe sv. Barbare u Bedekovčini te domaćeg župnika Marijana Culjaka.

Pater Ferdo je naglasio da je danas veliki dan za sve nas, jer je svima treba Božja pomoć i zaštita. Važan je dan i za sve one koji se osjećaju zdravima, a kraj sebe imaju stare, bolesne i nemoćne koje ne zanemaruju jer se upravo u tome pokazuje naša ljubav prema bližnjima.
 
U mjesecu smo listopadu, Marijinom mjesecu kad svakog dana s krunicom u ruci molimo i zazivamo: Marijo, zdravlje bolesnih, moli za nas. S tim zazivom i danas dolazimo Mariji jer nam ona kao brižna majka olakšava tjelesne muke i daje utjehu, kako to majke najbolje znaju – zaključio je homiliju p. Ferdo.
 
Nakon mise upriličeno je prigodno druženje uz kolače i sokove zahvaljujući angažmanu te nesebičnoj ljubavi medicinskog osoblja svi nazočni su si mogli izmjeriti krvi tlak i razinu šećera u krvi.
 
Misno slavlje pjevanjem je uveličao župni zbor, a zbor mladih je nakon mise svim okupljenima pripremio bogat duhovno-glazbeni program.
 
U svim tim događanjima svojim angažmanom (pečenjem kolača, donošenjem sokova i vina i sl.) iznova su se istaknuli članovi župnoga Caritasa kao i članovi pastoralnog i ekonomskog vijeća.

Darko Fiket
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda