Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Osamdeset godina Službenica Milosrđa u Kustošiji



U nedjelju, 27. rujna, u Župi sv. Nikole Tavelića održano je svečano misno slavlje povodom 80. obljetnice dolaska sestara Službenica Milosrđa (Ančela) u Kustošiju.

Na izričitu želju sestara Ančela, koje su tom prigodom došle iz Vrbovca, Splita i raznih dijelova Zagreba, misno slavlje u 11 sati predvodio predvodio fra Tomislav Glavnik, gvardijan Samostana Svetog Duha u Zagrebu, uz koncelebraciju domaćeg župnika vlč. Božidara Tenšeka, fra Nike Leutara voditelja Hrvatske katoličke misije Aargau te župnog vikara vlč. Marka Torbara.


 
Na kraju euharistijskog slavlja posebnu zahvalu u ime župe rekao je Kruno Milas, član župnog pastoralnog vijeća te je istaknuo: „Kada netko na jednom mjestu živi i djeluje osamdeset godina on je starosjedilac, on postaje sastavni dio grada i kvarta u kojem živi. To su nama danas naše časne iz Gosposvetske. I zato im na svemu velika hvala. Kako onima koje su odgajale našu djecu, tako i onima koje su brinule da u crkvi bude sve na svom mjestu, ali jednako i onima koje su mirno i samozatajno sudjelovale u nizu ostalih poslova kako u samostanu tako i u župi.“

Kustošijanske sestre Službenice Milosrđa posebno su vezane s ministrantima pa su tako poklon zahvale predali jedan od starijih ministranata, Davor Martinko i jedan od najmlađih ministranata, sedmogodišnji Josip Žderić.
 
Ovu veliku obljetnicu uveličao je župni mješoviti zbor Župe sv. Nikole Tavelića.
 
 
Prve četiri časne sestre Službenice Milosrđa stigle su u Kustošiju 27. rujna 1935. godine nastojanjem Franjevaca konventualaca sa Svetog Duha. Tada u cijeloj Kustošiji nije bilo nikakve crkve ni kapelice. Nedjeljom su svećenici držali svetu misu u školskoj dvorani osnovne škole Kustošija. Nakon kratkog vremena sestre su dobile dozvolu da smiju držati u kući Svetootajstvo te su povodom toga preuredile malu sobicu u kojoj je tada stavljen samo oltar, jer ni za što drugo nije bilo mjesta. Zatim, na poticaj tadašnjeg nadbiskupa Alozija Stepinca, 1936. godine počela je gradnja kapelice na zemljištu sestara Službenica Milosrđa. Poprilično velika kapela dovršena je 1937. godine, a imala je tri oltara i kor te je od tada kapela služila kao župna crkva u Kustošiji. Dana 14. rujna 1941. godine blagoslovljen je kamen temeljac, a župna crkva dobiva svog titulara - svetog Nikolu Tavelića. Nekoliko godina kasnije kapela je prenamijenjena za tadašnje potrebe odnosno rad časnih sestara. Sestre Službenice Milosrđa u Kustošiji od svojeg dolaska pa sve do danas brinu o potrebama župne zajednice. Od posjete siromašnima, bolesnima, čuvanja djece pa sve do uređivanja Božjeg doma. Sve su to uvijek obavljale u punini svoga poziva s velikom ljubavlju.

Martina Grbeš