Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Kardinal Bozanić na proslavi 50. obljetnice župe u Retkovcu


POSLUŠAJTE KARDINALOVU HOMILIJU

Svečanim euharistijskim slavljem u nedjelju, 27. rujna, u Župi sv. Pavla Apostola u zagrebačkom Retkovcu proslavljena je 50. obljetnica postojanja i djelovanja župe. Misno slavlje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji sa svećenicima dekanata, četvoricom svećenika porijeklom iz Retkovca te nekoliko svećenika koji su kao župni vikari nekada djelovali u Retkovcu.

U uvodnoj riječi domaći župnik Vinko Tomić je izrazio radost čitave zajednice zbog Kardinalova dolaska, a poseban pozdrav je uputio i provincijalu otaca kapucina fra Juri Šarčeviću, provincijalki Služavki Maloga Isusa s. Katarini Penić-Sirak, prvoj redovnici koja je prije 50 godina djelovala u Retkovcu s. Kseniji Akalović, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, ravnateljima osnovnih škola na području župe, svim župljanima te slušateljima Radija Marije u izravnom prijenosu slavlja.

Na početku homilije Nadbiskup je pozvao vjernike da budu otvoreni za dobro, ali uz dužan oprez. Često se na društvenom području događa da se neke promovira samo zato što pripadaju nekom krugu, negdje su zabilježeni, iako ne čine dobro.



„Isus pokazuje drugačije, ne onaj tko je zabilježen, nego onaj koji čini dobro“. Drugi problem na koji je Kardinal upozorio je činiti dobro da bi se nekoga hvalilo, a „Isus nas usmjerava prema namjeri ja želim činiti dobro jer to želim, ne da me vide“.

I budući da „znamo da se anđeo tame često oblači u anđela svjetla, trebamo biti oprezni, da se ne damo zavarati“. Upozorio je i na borbu protiv Božjih zakona na planu Europe. Govoreći pak o Župi sv. Pavla rekao je da „zahvaljujemo Bogu za pedeset godina djelovanja ove župne zajednice“ i da se „rado i s ponosom sjećamo prvog župnika pokojnog mons. Željka Juraka, što je govorio, što je propovijedao“, kao i da „tek sada vidimo kakvo je djelo iza sebe ostavio“.

Kardinal je u ime zajednice zahvalio Bogu za sve dobro koje je učinio pokojni župnik i svi svećenici koji su djelovali u ovoj župnoj zajednici, te sestre Služavke Maloga Isusa. Osvrnuo se i na obitelj, temelj ljudskog života, napomenuvši da nju „treba braniti i čuvati više nego ikada, jer se najviše na nju udara“. Na kraju homilije izrazio je zahvalnost Bogu za našu domovinu Hrvatsku pozvavši sve na „istinsko domoljublje koje se živi iz dana u dan“.

U prinosu darova sudjelovao je prvi retkovečki mladomisnik Branimir Budinski noseći štolu, prva redovnica iz župe s. Jelena Burić noseći Bibliju, obitelj s petero djece prinijela je kruh, predstavnica mladih vino, predstavnik ministranata vodu, župljanka iz Čulinca donijela je ulje za bolesničko pomazanje, a grudu hrvatske zemlje uzetu s poda „stare crkve“ prinio je jedan od članova župnog pastoralnog vijeća.



Na kraju misnog slavlja župnik Vinko je zahvalio Nadbiskupu te čestitao jubilej svim župljanima spomenuvši se svih članova koji su na razne načine ugradili sebe u pedeset godina povijesti župe, počevši od prvog župnika Željka Juraka.

U zahvali svećenicima koji su sudjelovali u slavlju i te onima koji su predvodili sedmodnevnu duhovnu pripravu za proslavu, prisjetio se i trojice svećenika zaslužnih za djelovanje retkovečke župe koji „su se radovali danas biti s nama, a koji su u protekla dva mjeseca prešli u Vječnost“: mons. Vladimira Stankovića, vlč. Petra Duića i o. Ivana Macana, DI. Riječ zahvale uputio je i župnim zborovima, priređivačima župne monografije i igrokaza o povijesti župe, kao i svima koji su pridonijeli ljepoti proslave.



Na kraju slavlja, Nadbiskupa je u ime župljana pozdravio član župnog vijeća Josip Ostojić, a predstavnica mladih Marija Pištelek predala mu je župnu monografiju. Misno slavlje je svojim pjevanjem uveličao župni mješoviti zbor pod ravnanjem mo. Josipa degl'Ivellija, uz orguljsku pratnju Nikole Cerovečkog.

Verica Kraš Villa
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda