Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Igrokaz "Vjera pobjeđuje" o povijesti župe Retkovec



U subotu, 26. rujna, trećeg dana trodnevne duhovne priprave za proslavu 50. obljetnice župe sv. Pavla Apostola u zagrebačkom Retkovcu, nakon misnog slavlja kojeg je predvodio vlč. Ivan Valentić, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, na trgu ispred crkve mladi su izveli igrokaz o nastanku i povijesti svoje župe.



Plato ispred ulaza u župnu crkvu bio je izvrsna pozornica za dvadeset mladih glumaca koji su u jednosatnoj predstavi u devet prizora prikazali osnutak i otvorenje svoje župe 5. rujna 1965., borbu prvog župnika Željka Juraka s komunističkim vlastima, prijetnje rušenjem crkvenih prostora, otvorenje crkvenog centra u Čulincu, i na koncu rušenje crkvenog centra u Trnovčici.



Lik župnika Željka u predstavi koja počinje prizorom organiziranog atentata na njega neposredno po dolasku u Retkovec, izvrsno je odglumio Matija Glasnović.

Mladi su uprizorili i likove zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića, tadašnjeg nadbiskupskog tajnika mons. Vladimira Stankovića te kasnijeg tajnika mons. Stjepana Kožula, s. Nepomucene i s. Ksenije, dviju redovnica iz družbe Služavki Maloga Isusa koje su prve djelovale u Retkovcu, nekoliko državnih službenika i službenica te župljana.

Posebno "oduševljenje" gledatelja izazvao je "dolazak" dvojice milicajaca sa "zvijezdom petokrakom" te nekoliko robijaša koji su porušili crkveni centar u Trnovčici.



Izvrsna gluma te kostimografija za koju je zaslužna župljanka Ivanka Novak upotpunjena je i originalnim rekvizitima poput bolničkog kreveta posuđenog iz jedne zagrebačke bolnice, puške kojom su župljani čuvali stražu pred crkvom-barakom od prijetnje rušenja i mnogih drugih.



Završna scena ostavila je na župljane posebno snažan dojam. U mraku noći okrenut leđima župnoj crkvi osvijetljenoj reflektorima, okružen svim glumcima, uz zvuke orgulja iz župne crkve na melodiju najdraže pjesme župniku Juraku „Ljiljane bijeli“, „župnik Željko“ je odjeven u misno ruho vjernicima uputio posebnu riječ koja završava porukom: „Moja poruka i oporuka svima vama uklesana je na trajan spomen ponad ulaznih vrata u našu župnu crkvu. FIDES VINCIT = VJERA POBJEĐUJE! Vjera je jača od svega, od svake nevolje i poteškoće.



Sažetak je to nastanka i opstanka naše župe, sažetak je to moje i vaše ustrajnosti. U svim kušnjama i zaprekama vjerovali smo da možemo, vjerovali smo u Boga i zato smo pobijedili. VJERA POBJEĐUJE! Kad vam bude teško, stanite pred našu crkvu, podignite pogled i vidjet ćete znak – VJERA POBJEĐUJE! Kao što je činila i Blažena Djevica Marija stojeći uz križ svoga Sina…“



Tekst igrokaza napisali su Kristijan Lujić i Verica Kraš Villa, prema zabilješkama pokojnog župnika Juraka u župnoj kronici i drugoj njegovoj pisanoj ostavštini, a u njega su ugradili i zanimljive događaje koje su im ispričali stariji župljani i redovnice koje su u to vrijeme djelovale u župi. Član zajednica mladih Kristijan Lujić je zaslužan i za izvrsnu scenografiju.



Zahvalu mladima na kraju igrokaza uputio je župni vikar Nikola Platužić, a vjernici koji su predstavu pratili u velikom broju, nagradili su ih velikim pljeskom uz poruke da uskoro žele reprizu igrokaza.



Verica Kraš Villa