Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Zaziv Duha Svetoga u Župi bl. Ivana Merza u Španskom



U nedjelju 27. rujna 2015. u Župi bl. Ivana Merza, u atriju OŠ Špansko Oranice, održano je svečano misno slavlje u kojem se posebno molilo za darove Duha Svetoga i Božji blagoslov za ovu školsku i vjeronaučnu godinu.

Sv. misu je predvodio upravitelj župe vlč. Darko Bručić Pavuk uz koncelebraciju dr. Josipa Beljana. Na sv. misi se okupilo petstotinjak djece, njihovih roditelja, vjeroučitelja i učitelja, a posebno su se istaknuli ovogodišnji kandidati za primanje sakramenata prve sv. pričesti i sv. potvrde.

Vlč. Darko Bručić Pavuk je pozvao župljane da se danas mole za blagoslov i Božju prisutnost u ovoj školskoj godini te je dodao: „Duh Sveti neka prati učenike i nadahnjuje učitelje i profesore da ljubavi i odvažnosti našoj djeci prenositi znanje. Otvorimo se tom Duhu kako bi nas čuvao i bio uz nas. Molimo ga da budemo bolji učenici, da slušamo roditelje i profesore.“

Nadalje se vlč. Darko Bručić Pavuk u svojoj propovjedi, na temelju misnih čitanja dvadeset i šeste nedjelje kroz godinu, posebno osvrnuo na zavist i isključivost. Pritom je posebno upozorio roditelje i starije da zapitaju kakav primjer svojim odnosom jednih prema drugima daju svojoj djeci.  

To što zavidimo jedni drugima te kako olako isključujemo određene osobe iz svoga života gledaju djeca i tako se odnose prema svojim vršnjacima, kolegama i prijateljima.

“Neka nam Duh sveti da snage da takvo ponašanje iskorijenimo iz svoje sredine“, zaključio je svoju propovijed vlč. Darko Bručić Pavuk. Dan prije učenici su imali priliku izmiriti se s Bogom i bližnjima u sakramentu ispovijedi.


Sanda Dinarina Mladić
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda