Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Predstavljena monografija župe Retkovec



U petak, 25. rujna, drugog dana trodnevne duhovne priprave za proslavu 50. obljetnice Župe sv. Pavla Apostola u zagrebačkom Retkovcu, predstavljena je župna monografija.

Prije same svečanosti, misno slavlje je predvodio mons. Stjepan Kožul, arhiđakon Remetsko-sesvetskog arhiđakonata i prvi stalni duhovni pomoćnik koji je u retkovečkoj župi djelovao u pastoralnoj godini 1971/1972.

U svojoj homiliji je istaknuo da ovih dana "zahvaljujemo Bogu za rijeke vjernika koje su prošle kroz ovu župu od vremena kada su se okupljali u baraki do danas kada misno slavlje slavimo u današnjoj crkvi", kao i za sve "navjestitelje Božje Riječi i djelitelje svetih tajna sakramenata u ovoj župi u ovih pedeset godina na čelu s prvim župnikom mons. Željkom Jurakom i svih vjernika, suradnika i graditelja ove župe". 

Naglasivši da je župni blagdan Obraćenja sv. Pavla (25. siječnja) jedan od najvažnijih događaja u povijesti prve Crkve, pozvao je vjernike da se ugledaju u sv. Pavla i da budu vjerodostojni kao ljudi i kršćani, vršeći djela evangelizacije, izgrađujući i dalje svoju župsku zajednicu kao Dom Božjeg Kraljevstva.


 
U svečanosti predstavljanja monografije koja je pripremljena povodom velikog jubileja 50. obljetnice župe, glazbeno su sudjelovali župni mješoviti zbor i zbor mladih Damask, a vodili predstavnici mladih Marija Pištelek i FIlip Ećimović. Monografiju pod nazivom "Vjera pobjeđuje" su predstavili: domaći župnik Vinko Tomić, mons. dr. Stjepan Kožul, vlč. Vladimir Kerečeni, župni vikar u župi sv. Blaža u Zagrebu rodom iz Retkovca te Verica Kraš Villa, glavna urednica monografije.

Predstavljanju monografije nazočio je i župnik iz Zlatara Dragutin Cerovečki, koji je bio retkovečki župnik do od 2008. do 2013. godine.

Govoreći o ideji i tijeku izrade monografije, župnik Vinko je naglasio da se na monografiji intenzivno radilo posljednjih godinu dana te izrazio posebnu radost što je uvodnu riječ napisao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Mons. Stjepan Kožul se govoreći o povijesnom dijelu monografije prisjetio svih nedaća na trnovitom povijesnom putu retkovečke župe na čelu s pokojnim župnikom Jurakom. Naglasio je da je bila želja bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu osnovati župu sv. Pavlu, što je ostvario njegov nasljednik kard. Franjo Šeper.

Velečasni Kerečeni je predstavio sadržaj monografije iz pastoralne perspektive, uključujući sve župne aktivnosti te žive vjerničke krugove. Protumačio je i naslov monografije "Vjera pobjeđuje", riječi koje su uklesane iznad ulaznih vrata u župnu crkvu, a koje živi svaki župljanin po uključenosti u život svoje župne zajednice.

Glavna urednica monografije, Verica Kraš Villa, je istaknula da je bogatstvo ove monografije u tome što su u njezinoj izradi sudjelovali isključivo retkovečki župljani, sadašnji i bivši. "Željeli smo da ova monografija bude 'naša', da ne bude kopija drugih župnih monografija, da ima nešto što nemaju ostale, a posebno da ima 'dušu'. I zato u njoj progovaraju obični ljudi, vjernici, župljani koji su glavni sudionici povijesti naše župe, kao i svećenici te redovnice – i po tome je ona stvarna i životna!"



Mnogo je elemenata, posebno sadržajnih, po kojima je monografija drugačija, od anegdota, osobnih sjećanja kapelana i časnih sestara na vrijeme njihovog djelovanja u Retkovcu, te redovnica i svećenika porijeklom iz Retkovca, prikaza svećenika koji su kao pastoralni suradnici djelovali u župi, pa do poglavlja o kardinalu Kuhariću kao prijatelju župe te statističkih podataka koji osim standardnih (krštenja, vjenčanja itd.) sadrže i podatke o krštenjima djece iz brojnih obitelji koje su krstili biskupi, kao i o predvoditeljima proslave župne svetkovine po godinama sve do danas.

Posljednji dio monografije donosi čestitke župnih vikara i redovnica za župni jubilej, te sažetak o povijesti župe preveden na engleski, njemački i talijanski jezik.

Monografija "Vjera pobjeđuje" uređena je na 216 stranica, s 300 fotografija, 17 povijesnih dokumenata te 18 zanimljivih anegdota iz života župe. Grafički je obogaćena elementima iz župne crkve, poput hrvatskog pletera s oltara u podnožju svake stranice, te križa sa zida crkve koji je uklopljen u kvadratić s brojevima stranica. Svi suradnici su radili besplatno, kao njihov dar Bogu i župnoj zajednici, kako bi i na taj način bila ispunjena i jedna od posljednjih želja pokojnog župnika Željka Juraka.

U završnoj riječi, župnik Vinko je zahvalio svim sudionicima izrade monografije, čestitavši također zlatni jubilej djelovanja župnom mješovitom zboru, te predao blagoslov pape Franje gđi Aniti Zenko i g. Ivanu Karadakiću, dvama članovima zbora koji u njemu pjevaju punih 50 godina.
 
 
Mira Gabelica
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda