Priopćenje Nadbiskupskoga duhovnog stola o pisanju „Jutarnjega lista“

 „Jutarnji list“ od 26. lipnja 2013., odnosno novinar Goran Penić, grubo je prekršio temeljna pravila novinarske struke, a ponajprije načelo istinitosti. U tiskanome izdanju na naslovnicu je stavio fotografiju zagrebačkoga nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, i naslov, podijeljen u dva dijela. Najprije se u njemu kaže: „Bozanić podijelio detaljne upute za vjernike“, da bi se zatim sugerirale i Kardinalove riječi, odnosno naslov nekih uputa: „Moj naputak za borbu svih protiv vlasti“. Članak se nalazi na 2. i 3. stranici tih novina. Jasno treba reći da Kardinal nije slao nikakve naputke niti elektroničku poštu takve vrste. Dakle, radi se o čistoj izmišljotini.

Ne ulazeći u izabrane navode koje se tiču same teme rasprave o nametnutome obliku zdravstvenoga odgoja u školama i o njegovu Četvrtom modulu (o čemu je Crkva zadnjih mjeseci javno i jasno iznijela svoja stajališta), a na koju su pozvani svi koji žele o tome raspravljati, ističemo da se pod ime kardinala Bozanića i Zagrebačke nadbiskupije stavljaju rečenice koje ne navode stvarne izjave Kardinala i Zagrebačke nadbiskupije.

U novinarskim su prilozima spojeni: neznanje, laž i zlonamjernost. Neznanje se očituje u netočnostima glede ustrojstva, međusobnih odnosa pojedinih crkvenih institucija, tijela i služba, kao i djelovanja Crkve, što govori o niskoj razini upućenosti i stručnosti te kakvoće medija koji ima takve djelatnike i objavljuje takve priloge. Na neznanje se ovdje prilijepila laž, vidljiva u tvrdnjama koje nemaju nikakva utemeljenja u stvarnosti. Kako drugačije protumačiti da se kardinalu Bozaniću pripisuje neko djelo koje niti u tragovima nije izvedivo iz podastrtih podataka. Uostalom, temeljno je pitanje radi čega se nešto iskrivljuje te se takvo, prožeto neistinama, predstavlja s tolikim nabojem da zavrjeđuje stavljanje na naslovnicu.

Tu se smješta i treći dio umijeća takvoga novinarskog zanata – zlonamjernost. Očito je da zagrižene protivnike Katoličke Crkve smeta što su se državljani Republike Hrvatske uključili u javnu raspravu o ključnim pitanjima za položaj i život hrvatskih obitelji i što ne žele skupo stečene demokratske slobode prepustiti nositeljima razarajućih ideologija i totalitarizama, a najviše komunističkoga jednoumlja.

Dan nakon Dana državnosti u „Jutarnjemu listu“ nema priloga o onome što je kardinal Bozanić govorio u svojoj homiliji u euharistijskome slavlju koje je predvodio u crkvi sv. Marka u Zagrebu. Umjesto toga, dobili smo izmišljotinu koja vrijeđa inteligenciju hrvatskoga čovjeka i pokazuje najveću bijedu novinarstva. Spominjemo to i zbog toga što smo u raznim prigodama pozivali novinarska strukovna tijela i stručnu javnost da reagira na pojave koje su daleko od razine uljuđene Europe i dosega plemenitoga novinarskog poziva.

Zagreb, 28. lipnja 2013.
Nadbiskupski duhovni stol