Priopćenje povodom pisanja „Večernjeg lista“, Zagreb, 2. prosinca 2011.

 
Ovim putem obraćamo se vjernicima i javnosti povodom pisanja dnevnih novina „Večernji list“ i novinara Darka Pavičića u kojem je izneseno niz laži i kleveta usmjerenih na nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića i ustanove Zagrebačke nadbiskupije. 

U tiskanom izdanju „Večernjeg lista“ od 2. prosinca 2011. na naslovnici lista iznesena je laž u nadnaslovu: „Kardinal Bozanić oglušio se na vapaje nesretne žene“, a sam naslov: „Crkva dala otkaz samohranoj majci“, kao i nastavak teksta, tendenciozan je i cilja narušavanju ugleda Crkve i njezine socijalne osjetljivosti.

Laž je, i očito zlonamjerno podmetanje autora članka Darka Pavičića, da je kardinal Josip Bozanić odgovoran za zbivanja u Domu za umirovljene svećenike. Uprava Svećeničkog doma povjerena je Upravnom vijeću, kojemu predsjeda pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić te ravnatelju mons. Jurju Jerneiću. Uprava Doma samostalno donosi odluke sukladno zakonu i Pravilniku Doma, a ne po diktatu Nadbiskupa zagrebačkog, kako to zlonamjerno sugerira  spomenuti novinar.

Laž je da se nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić oglušio na pismo spomenute zaposlenice Doma M. A., jer on pismo nikad nije ni primio, kao ni pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić, predsjednik Upravnog vijeća Svećeničkog doma „Sv. Josipa“.

Laž je da je spomenutoj M. A. ugovor otkazan zbog činjenice da joj muž izdržava zatvorsku kaznu.

Laž je da spomenuta zaposlenica M. A. nije bila upoznata s mogućnošću raskida ugovora o radu. Vjerodostojna dokumentacija s njezinim potpisom, od 2. lipnja 2010. godine, dokazuje da je provedena redovita zakonska procedura.
           
Sa žalošću moramo istaknuti da ovo nije prvi put da „Večernji list“ i novinar Darko Pavičić iznose laži, kojima žele izmanipulirati javnost i vjernike, ocrnjujući zagrebačkog Nadbiskupa. „Večernji list“ i novinar Darko Pavičić čine to već duže vrijeme, a najbolji primjer njihove novinarske profesionalnosti je otvoreni poziv na mržnju prema zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću: „I njega zbog toga treba (još više) zamrziti.“  (Večernji list, 1. kolovoza, 2011., str. 39.)

Takve izjave, kao i niz drugih što ih je objavio „Večernji list“, a potpisao novinar tog lista Darko Pavičić, dovoljno govore o njima i poticaj su, osobito vjernicima, da ne vjeruju tom listu i napisima novinara Darka Pavičića.

Sve to navodi Nadbiskupiju na ozbiljno razmišljanje koliko je uopće moguće biti otvoren za suradnju s takvim novinama kao što je „Večernji list“.
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije