Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Primanje lektorata bogoslova Luke Brešića



U nedjelju 29. lipnja ovogodišnja proslava glavnog zaštitnika sv. Petra apostola u župi Zaprešić I. obilježena je primanjem u službu lektora bogoslova Luke Brešića. Euharistijsko slavlje u novoj crkvi sv. Ivana Krstitelja predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić.

Uz upravitelja župe zaprešićkog dekana vlč. Ivana Frkonju u koncelebraciji su sudjelovali župni vikar Darko Bručić Pavuk, prof. Ilija Čabraja i dr. Mislav Kutleša  vicerektor Nadbiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. U asistenciji su bili trajni đakoni Ilija te bogoslovi Marko Čolak, Mario Dukić i Robert Kupčak 

Na početku euharistijskog slavlja biskupa Pozaića, bogoslova Luku, nazočne svećenike, bogoslove, roditelje i rodbinu te veliki broj župljana pozdravio je dekan i župnik Ivan Frkonja rekavši kako se ovogodišnji župni titular slavi u posebnom svečarskom tonu. U propovijedi je biskup Pozaić obraćajući se bogoslovu Luki, ali i svim nazočnim vjernicima istaknuo važnost apostolskih prvaka: „Unatoč ljudskim slabostima oni su svoje živote promijenili i predali Isusu Kristu. Tu je tajna njihova uspjeha, veličine i slave kroz stoljeća sve do danas“.



U završnim riječima svoje propovijedi biskup Valentin je pozvao vjernike da poput sv. Petra i sv. Pavla svjedoče i brane Božju ljubav unatoč protivnim strujama zla i grijeha u današnjem svijetu. Nakon propovijedi bogoslov Luka pristupio je biskupu koji mu je predao lekcionar – knjigu Svetoga pisma naglasivši u obrednom činu kako  treba uvijek biti donositelj Radosne vijesti svim ljudima.

Na kraju euharistijskog slavlja uz čestitke i riječi zahvale župnika Frkonje biskup Pozaić kao delegat u ovom slavlju kardinala Josipa Bozanića posebno je zahvalio roditeljima bogoslova Luke Brešića podsjećajući na riječi Beneditka XVI.

„Svećeništvo je dar Isusova srca, a za svaki duhovni poziv posebno mole i kucaju srca roditelja“. Bogoslov Luka Brešić nedavno je završio svoj studij filozofije i teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriani u Rimu gdje ostaje i na postdiplomskom studiju fundamentalne teologije.  

Ilija Nikolić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda