Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Hrvatski svećenici osvojili drugo mjesto na prvenstvu u malom nogometu



U gradu Lida u Bjelorusiji u od 24. do 28. veljače održano je VIII. europsko prvenstvo svećenika u malom nogometu. Na natjecanju u sportskom centru "Olympia" sudjelovalo je 13 reprezentacija s oko 200 svećenika. Prvenstvo je održano pod pokroviteljstvom Biskupske konferencije Bjelorusije i Ministarstva sporta i rekreacije, u čije ime je sudionike pozdravio prvi zamjenik ministra Alexandr Gagiyev, a potporu je dala i mjesna uprava grada Lida.

Nadbiskup i metropolit nadbiskupije Minsk-Mohilov Tadeusz Kondrusiewicz zahvalio je Bogu za mogućnost da se tako veliki sportski događaj održava u Bjelorusiji, a i sam je zaigrao za domaću reprezentaciju. Istaknuo je kako Crkva treba evangelizirati svugdje, pa i na stadionu. Također je pročitao pismo apostolskog nuncija u Bjelorusiji nadbiskupa Claudia Gugerottija koji je sudionicima prenio blagoslov pape Franje.

U završnici prvenstva Poljaci su obranili prošlogodišnji naslov, a na postolje se nakon jednogodišnje stanke vratila Hrvatska, osvojivši drugo mjesto, te Portugal na trećem mjestu. Domaćini su zauzeli četvrto mjesto, dok su svećenici iz Bosne i Hercegovine bili peti. Na šestom mjestu je svećenička reprezentacija iz Slovačke, na sedmom iz Ukrajine, na osmom iz Rumunjske. Deveto mjesto zauzela je reprezentacija Mađarske, deseto Slovenije, jedanaesto Crne Gore, dvanaesto Austrije, te posljednje trinaesto Kazahstana.

Domaćin 9. europskog prvenstva svećenika u malom nogometu bit će Austrija, koja je bila domaćin i prvog prvenstva 2005. godine. Na dosadašnjim natjecanjima, reprezentacija hrvatskih svećenika osvojila je dvije zlatne medalje (2005., 2006.), četiri srebrne (2007., 2011., 2012., 2014.) i jednu brončanu (2009.). Hrvatska i poljska reprezentacija do sada su se pet puta našle u finalu; godine 2006. bolja je bila Hrvatska, a u ostala četiri sraza računajući i ovogodišnji bolji su bili Poljaci.

Za Hrvatsku su nastupili svećenici: Marinko Jelečević, Ivica Mađer, Josip Starčević, Josip Horvat, Tomislav Karavidović, Josip Matas, Domagoj Matošević, Alojz Ćubelić, Kristijan Stojko, Josip Blažon, Davor Tomić i Dražen Dukić. Reprezentaciju su vodili Krešimir Žinić i Darko Banfić.

Osim nogometnog natjecanja, uz toplo gostoprimstvo svećenici su se upoznali sa prilikama u Bjelorusiji. Bjelorusija je prostorno četiri puta veća država od Hrvatske, a ima oko 10 milijuna stanovnika. Rimokatolika u Bjelorusiji ima oko 15 posto, a podijeljeni su u četiri biskupije (Minsk-Mohilov, Pinsk, Grodno i Vitebsk). Bjelorusija je zemlja jezera i šuma, ali i zemlja prekrasnih dvoraca.

Hrvatski su svećenici posjetili dva najznačajnija: Mir i Nesviž i bili, barem na trenutak, dionici bogate, ali i bremenite povijesti Bjelorusije. U Nesvižu su posjetili znamenitu isusovačku baroknu crkvu Tijela Kristova izgrađenu u 16. stoljeću u kojoj dominira oltarna slika Posljednje večere. (IKA)