Zaređen biskup koadjutor Porečke i pulske biskupije mons. Dražen Kutleša

11.12.2011

slika

U Eufrazijevoj bazilici u Poreču zaređen je u subotu 10. prosinca biskup koadjutor Porečke i pulske biskupije mons. Dražen Kutleša. Uz glavnog zareditelja i predvoditelja misnog slavlja pročelnika Kongregacije za biskupe kardinala Marca Ouelleta, suzareditelje porečkog i pulskog biskupa Ivana Milovana i biskupa mostarsko-duvanjskog Ratka Perića, sudjelovali su i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u RH nadbiskup Mario Roberto Cassari, predsjednik HBK-a đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, te tridesetak nadbiskupa i biskupa, među kojima i generalni tajnik Biskupske sinode nadbiskup Nikola Eterović, kao i mnogobrojne kolege novoređenika, poglavito oni iz Rima. Na misnom se slavlju okupilo i mnoštvo vjernika iz Istre i cijele Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.

Pozdravnu riječ i dobrodošlicu uputio je mjesni ordinarij Milovan, a kardinal Ouellet je, zahvalivši na pozivu da predsjeda misnim slavljem, okupljenima prenio pozdrave pape Benedikta XVI. Obraćajući se mons. Kutleši istaknuo je kako ga želi uvjeriti u iskrene molitve i potporu, te ga posebno preporučiti zagovoru Blažene Djevice Marije.

Nakon Službe riječi, prisutni su pjesmom "O dođi Stvorče, Duše Svet" zazvali snagu Duha Svetoga, a potom je bulu o imenovanju mons. Kutleše pročitao nuncij Cassari.

Uslijedila je homilija biskupa Perića, kojemu je novoređenik bio tajnik i suradnik u ordinarijatu u Mostaru. Obraćajući se mons. Kutleši, rekao je kako je njega sadašnji nasljednik ribara Petra pozvao da bude "ribarom ljudi" na najvećem hrvatskom poluotoku Istri. "Nisi mogao ni slutiti koje je more nepoznatosti i kopno poteškoća. Prihvatio si izbor u vjeri u Krista Spasitelja i u vjernosti njegovu vidljivom Namjesniku Papi, stojeći mu na raspolaganju svojim darom i svojim radom", rekao je, te podsjetio kako su u Isusovoj teološkoj školi učenici slušali dva temeljna sustava disciplina. Jedan je bio sustav raznih istina, a drugi sustav zapovijedi. "Mi sve te istine cjelovito prihvaćamo s dubokom zahvalnošću Bogu i njegovoj Crkvi, s ljubavlju i poštovanjem, i propovijedamo ih svom snagom i zauzetošću. K tomu, ne možemo sami sobom, nego samo s Bogom i njegovom milošću. Kakve god bile ljudske kreposti, uvijek je Bog onaj koji u svojoj dobrohotnosti u nama izvodi i 'htjeti' i 'djelovati'. Tomu je sustavu Isus dodao svoj sustav svetih sakramenata, posvetiteljskih znakova, lijekova i sredstava", istaknuo je biskup Perić u propovijedi.

"Ti, don Dražene, danas primaš puninu sakramenta sv. reda svećeništva. Ima još jedan sustav - sustav zapovijedanja ili upravljanje odnosno ravnanje institucijama i karizmama. O tim darima govori u današnjem drugom čitanju sv. Pavao vjernicima u Korintu, gdje su nicale različite karizme, a Duh Sveti dao da rastu. O svima u Crkvi donose svoj sud oni koje Bog postavi prvo za apostole, a onda dosljedno i njihovi nasljednici. Evo, don Dražene, Duh te postavio po Papinu izboru nositeljem velikih zadaća: docendi, sanctificandi et gubernandi. Nećeš moći sam, nego u suradnji s biskupom Milovanom, s ostalim biskupima Riječke metropolije i Hrvatske biskupske konferencije, sa svim istarskim svećenicima, s narodom Božjim. U tebe se polažu nemale nade. Dano ti je veliko povjerenje. Ti ćeš danas izreći svoje obveze Bogu pred cijelom Crkvom", rekao je biskup Perić.

Nakon homilije pred zarediteljem kardinalom Ouelletom i svim prisutnim narodom Božjim mons. Kutleša izrekao je obećanja da će u svojoj službi nastojati ostvariti najtemeljnije istine vjere i navještaja Evanđelja, da će svoju službu vršiti do kraja života poput apostola, da će čuvati istinsku vjeru, da će graditi Crkvu u zajedništvu s drugim biskupima i Svetim Ocem, da će biti poslušan Svetom Ocu, da će očinski brinuti za narod Božji.

Uslijedili su zazivi Litanija Svih svetih, tijekom koje je mons. Kutleša prostiranjem iskazao svoje potpuno predanje Bogu, a potom je kardinal Ouellet pomazanjem i polaganjem ruku zaredio novog biskupa, te mu predao znakove biskupstva. Suzareditelji su bili biskupi Milovan i Perić.

Novozaređeni biskup Kutleša za svoje je geslo odabrao "U Tebe se Gospodine uzdam" koje je bilo i geslo bl. Alojzija Stepinca, kojem se utječe za zagovor. Grbom mons. Kutleše dominiraju hrvatska obilježja i lađa, a na prstenu se nalazi crveni križ, simbol vjernosti Kristu, ali i spomen na istarske mučenike.

Na kraju mise, riječ pozdrava i čestitke uime biskupa HBK-a, svećenstva i Božjeg naroda domovinske Crkve izrekao je nadbiskup Srakić. Uime svećenika i redovnika i redovnica, te kandidata za duhovna zvanja biskupu Kutleši čestitao je generalni vikar Porečko-pulske biskupije mons. Marijan Kancijanić, a čestitke uime vjernika laika izrekao je Stjepan Lukavečki. (ika / gk)

Na kraju euharistijskoga slavlja prisutnima se obratio biskup koadjutor Kutleša: Prva moja misao usmjerena je prema Presvetom Trojstvu i stoga s osjećajima duboke zahvalnosti kličem liturgijskom molitvom "Učvrsti, o Bože, ono što si učinio u meni biskupskim ređenjem". Druga moja misao ide k Majci Isusa Krista. U njezine ruke predajem sebe i svoju pastirsku službu. Također izražavam osjećaje sinovskog poštovanja i zahvalnosti prema papi Benediktu XVI. koji mi je iskazao svoje povjerenje imenujući me biskupom koadjutorom ove drevne biskupije. Na poseban način zahvaljujem svojim roditeljima koji su mi dali i tjelesni i duhovni život, odgojili me u katoličkoj vjeri i širokogrudno darovali Crkvi Božjoj da postanem svećenik, a sada i nasljednik apostola, rekao je mons. Kutleša, te istaknuo kako ga radosna misao zajedništva povezuje s Crkvom u Hrvata i svim njezinim pastirima koji ga primaju kao svoga najmlađeg subrata.

Izrazio je uvjerenje da mu neće manjkati njihova pomoć, savjet i podrška. Velika me radost obuhvaća na pomisao da ću s pomoći Božjom vršiti svoju pastirsku službu u ovoj dnevnoj i časnoj biskupiji koja je obilježena krvlju tolikih mučenika, a na poseban način želim istaknuti onoga koji nam je vremenski najbliži, slugu Božjega Miroslava Bulešića. Uz biskupa Milovana koji me je bratski primio, i u suradnji svećenika, redovnika i redovnica kao i aktivnih vjernika i katolika diljem Istre, čvrsto se nadam da ćemo zajednički djelovati kako bi pridonijeli duhovnom preporodu ove naše hrvatske grude, rekao je biskup Kutleša, te podsjetio kako je ta biskupija sa svojim klerom i vjernicima u svojoj prošlosti prolazila kroz mnoga iskušenja i trpljenja koja su ostavila bolne rane, što treba sustavno i s mnogo ljubavi liječiti, kao što su to činili i dosadašnji pastiri Dobrila, Nežić, Bogetić i Milovan.

A pravi je lijek u molitvi, ljubavi u međusobnom praštanju, osluškivanju narodne duše i upornom radu za opće dobro, poručio je biskup Kutleša, te pozvao biskupijske i redovničke svećenike na djelotvornije zajedništvo i jedinstvo kako bi mogli mjesnoj Crkvi služiti kao jedno tijelo i jedan duh. Osobito je pozdravio bolesne i umirovljene svećenike, te ih pozvao da sve svoje žrtve i patnje prikažu za duhovno dobro svoje subraće u pastvi i za nova duhovna zvanja. Pozdravljajući i okupljene predstavnike gradskih i županijskih vlasti, izrazio je želju sa svima imati dobre i prijateljske odnose na službu duhovnog i materijalnog boljitka vjernog puka u Istri. Zahvalu je uputio i kardinalu Ouelletu kao i suzarediteljima i okupljenim nadbiskupima i biskupima, prijateljima i rimskim kolegama, svim vjernicima, a posebno onima njegove rodne župe Prisoje, koji su došli uveličati taj svečani dan. (ika)

O biskupskome ređenju mons. Kutleše čitajte i u tiskanome izdanju Glasa Koncila od nedjelje 18. prosinca. Već od srijede novi broj je dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.