Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Luč mira svetog Benedikta od 7. do 9. ožujka u Zagrebu

Ove godine slavi se 50. obljetnica od kada je papa Pavao VI. proglasio sv. Benedikta zaštitnikom Europe. Talijanski gradovi koji su vezani uz život sv. Benedikta: Norcia, gdje se rodio 480; Subiaco, gdje je u samoći proveo tridesetak godina i započeo svoj redovnički život te Montecassino, gdje je umro 547, proslavit će tu obljetnicu na svečani način, a njihovo izaslanstvo na čelu s opatima samostana iz tih mjesta i predstavnicima građanskih vlasti posjetit će Zagreb od 7. do 9. ožujka.

Tradicionalna ceremonija paljenja luči mira održat će se u Benediktovu rodnom gradu Norci 2. ožujka a svečanosti će završiti na blagdan sv. Benedikta 21. ožujka u Subiacu, gdje je Benedikt započeo djelovanje i osnovao prve samostane. Papa Franjo primit će izaslanstvo ovih gradova i blagosloviti Benediktovu luč na generalnoj audijenciji 19. ožujka.

Već niz godina izaslanstva ovih triju gradova, na čelu s gradonačelnicima i opatima benediktinskih samostana i biskupom Spoleta-Norcia, posjećuju drugu zemlju. Ove godine su izabrali Hrvatsku kao novu članicu Europske unije. Svrha putovanja je, kako nam je potvrdio veleposlanik Republike Hrvatske u Vatikanu Filip Vučak, prenijeti Benediktovu poruku mira i sastati se s predstavnicima državnih i lokalnih vlasti te slaviti svečano liturgijsko slavlje s predstavnicima mjesne Crkve.

Izaslanstvo ima oko 150 osoba, među kojima su i dva mješovita zbora koji će pjevati na svečanoj misi u zagrebačkoj katedrali 9. ožujka koju će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Kardinal Bozanić će blagosloviti Benediktovu luč, a gradonačelnici će pročitati poruku mira koju će dan ranije uručiti i predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću koji će ih primiti u svojoj rezidenciji na Pantovčaku.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić primit će također izaslanstvo 7. ožujka. Na trgu bana Jelačića folklorna skupina iz ovih regija održat će kratki program 9. ožujka poslije podne. (IKA)