U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

07.12.2011

slika

Među tekstovima novoga broja Glasa Koncila (od nedjelje 11. prosinca) posebnu pozornost privlači dobrohotni prijedlog mr. Žarka Kovačića, direktora tvrtke »Ilirika nekretnine« iz Zagreba, za ponovno vraćanje Zagrebačke banke u hrvatsko vlasništvo. »Država treba izdati ciljane obveznice uz prinos od recimo 6 do 7% s garancijom na dionice. Mogu se izdati odmah i konvertibilne obveznice, što znači da se one mijenjaju u dionice za naprimjer pet godina. Time bi fizičke i pravne osobe u Republici Hrvatskoj mogle postati vlasnici Zagrebačke banke« - poručio je mr. Kovačić.

Komentar donosi osvrt na netom održane izbore za Hrvatski sabor koji su "osim što su na vlast doveli koaliciju četiriju stranaka lijevoga centra, donijeli i više iznimno važnih poruka za sadašnju i buduću hrvatsku političku scenu, tj. za uređivanje političkoga života i djelovanja u Hrvatskoj". Tako su izbori pokazali da je iznimno nisko povjerenje hrvatskih građana u političare što potvrđuje podatak da je u 10 izbornih jedinica na teritoriju Hrvatske pravo glasa imalo 3.841.272 građana, a odazvalo se 2.378.969 građana (nije obračunato samo jedno biračko mjesto u 3. izbornoj jedinici) – a na izbore nije se odazvalo čak 1.462.303 građana. Od onih koji su izišli čak 40.933 građana nikome nije dalo svoj glas jer su ubacili u kutije nevažeće listiće i tako poručili što misle o svim strankama i kandidatima.

Izbori su također nedvosmisleno još jednom potvrdili nakaznost hrvatskoga izbornog sustava koju su koristili i ranije izborni pobjednici: Kukuriku koalicija, prema podacima DIP-a, dobila je ukupno 977.478 glasova što je tek nešto više od četvrtine glasova svih građana s pravom glasa, odnosno samo 41,08% glasova od birača koji su izišli na izbore, a postojeći izborni sustav takav izborni rezultat nagrađuje s čak 80 zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru odnosno 57,14% zastupničkih mjesta.

Osim što su omogućili građanima kažnjavanje dosadašnjih nositelja vlasti, izbori su "očitali posebno snažnu lekciju svima koji nisu uspjeli prijeći izborni prag" i "otkrili koliko je golemo samoljublje, ali i naivnost i nesposobnost brojnih karijerista koji nisu bili sposobni ni procijeniti što ih čeka na izborima, a kako bi onda bili sposobni nešto dati za opće dobro čitavoga hrvatskog društva".

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr

Pozornost zaslužuje i apel pod naslovom »Suprotstavimo se medijskim manipulacijama!« koji je krajem studenoga više od 750 hrvatskih javnih djelatnika uputilo je hrvatskoj javnosti a koji list donosi gotovo u cijelosti.

U rubrici "Intervju" mr. Branko Peran, ravnatelj uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa RH, progovara o stanju u hrvatskim kaznionicama i zatvorima koje je označeno činjenicom da je više zatvorenika nego što je za takav prostor zakonski standard. "U zatvorskom sustavu je smješteno oko 5.300 zatvorenika i maloljetnika te zaposleno oko 3.000 službenika i namještenika. Na zakonski kapacitet za smještaj 3.771 zatvorenika smješteno oko 1.530 zatvorenika više. S druge strane, od ustrojenih 4.018 radnih mjesta, zaposleno je oko 1.000 službenika i namještenika manje" rekao je mr. Peran te uz ostalo istaknuo da kažnjenici "ne mogu vratiti vrijeme i ispraviti pogrešku zbog koje su tamo, ali zbog pogreške ne mogu biti vječiti neprijatelji zajednice".

Dr. fra Stipe Nosić autor je teološke meditacije na temu "izgubljeni sin i milosrdni otac", a pravnik Stjepan Androić piše o socijalnim perspektivama nakon izbora za Hrvatski sabor. U rubrici (Pri)govor znanosti dr. Valerije Vrček iznosi podatke o drastičnom uništavanju šuma, a Đurđica Ivanišević Lieb piše na temu "Izazov ljevice i Europske unije" te uz ostalo ističe: "Ljevica koja je dobila izbore morat će jako paziti da ne dopusti skretanje ulijevo ili obnovu komunističkih običaja, jer Hrvatska ima to iskustvo."

Novi broj Glasa Koncila obogaćen je i mjesečnim magazinom "Prilika" koji glavnu temu posvetio pitanjima i problemima stjecanja krova nad glavom. (gk)