Proslavljen zaštitnik župe sv. Franje Ksaverskog, Karlovac - Švarče

04.12.2011

Svoga zaštitnika sv. Franju Ksaverskog su u subotu, 3. prosinca svečano proslavili župljani istoimene župe iz Karlovca, Švarče, te vjernici iz drugih župa Karlovačkog dekanata.

Misno slavlje je uz nazočnost 16 svećenika iz Karlovca i bliže okolice, predvodio i propovijedao kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i Arhiđakon karlovačko-gorički, mons. Josip Baloban, koji je između ostalog rekao: „Postavlja se pitanje čovjeku današnjice koji živi od raznih senzacija, u vremenu krize i nedostatka morala, u vremenu krivih učitelja i pastira, kojega će učitelja i pastira prepoznati, zavoljeti i izabrati? Mnogi lažni učitelji i pastiri nude nam lagan put i vode nas u nepoznato. Isus je zahtijevan, ali je 'Dobri pastir' koji je spreman položiti svoj život za svakoga od nas i odvesti nas Ocu. Jedan od tih dobrih pastira Katoličke crkve svakako je Isusov misionar 'Franjo Ksaverski' čiji imendan danas slavimo.

On je poput Isusa 'Dobrog pastira' išao od sela do sela, od grada do grada i naviještao Božju Riječ. U potpunosti posvećen Bogu i u službi Isusa iz Nazareta naviještao je Božje Kraljevstvo. Kraljevstvo koje nije od ovoga svijeta, u kojem ne vladaju naši zemaljski zakoni nego Božji.

To je kraljevstvo ljubavi, mira i pravde, kraljevstvo u kojem je na prvom mjestu nakon Boga čovjek. Čovjek za koga je sam Sin Božji bio spreman umrijeti da bi ga otkupio i oslobodio od zla i grijeha ovoga svijeta.“

I za sam kraj mons. Josip Baloban citirao je papu Pavla VI, te zaključio: „ … Današnji čovjek više treba svjedoke, nego učitelje … “, pa budimo i mi jedni drugima u današnjem svijetu više svjedoci koji će svojim primjerom i životom svjedočiti poput sv. Franje Ksaverskoga“.

Juraj Grabovac