Biskup Gorski blagoslovio kip sv. Franje Asiškoga

05.12.2011

slika

U župi sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu svečanim misnim slavljem koje je predvodio zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski proslavljen je u subotu 3. prosinca zaštitnik župe sv. Franjo Ksaverski, nakon čega je biskup blagoslovio novopostavljeni kip sv. Franje Asiškoga, rad akademskoga kipara Josipa Poljana.

Pitajući znamo li danas naći put do srca onih koji su potrebni naviještanja evanđelja, biskup Gorski je u homiliji naglasio kako su životi i sv. Pavla i sv. Franje Ksaverskoga odgovori upravo na ta pitanja i sigurni putokazi kako naviještati Krista svakom čovjeku u svakom danu i svakom dijelu svijeta. Naviještati Krista tim više danas, u ovom vremenu pohlepe, u kojemu je možda snažnija no ikada potreba za svjedočenjem Krista vlastitim životom u župi, u obitelji, na radnom mjestu.

Podsjećajući na svečano slavlje ređenja održano istoga dana u zagrebačkoj prvostolnici, a na kojem su sveti red đakonata primili i trojica članova Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša koji i vode župu sv. Franje Ksaverskoga, biskup Gorski je naglasio kako su riječi kojima je zareditelj kardinal Josip Bozanić pozvao ređenike upućene ne samo svim svećenicima, nego i svim vjernicima – svima nama, cijeloj i živoj Crkvi: 'Vjeruj što čitaš, govori što vjeruješ i živi što govoriš!'.

Nakon misnoga slavlja i blagoslova kipa, župljani i njihovi gosti, kao i novozaređeni fra Kristijan Kovačević, fra Marko Neretljak i fra Tomislav Vrsaljko, nastavili su radosno druženje u župnoj Dvorani biskupa Srećka Badurine. (sn, gk)