Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Ujednačen obrazac molitava za štovanje Božjega milosrđa

Koordinacija zajednica, pokreta i udruga štovatelja Božjega milosrđa (u nastavku: Koordinacija), od svog osnutka, u rujnu 2012. godine, kao jedan od temeljnih ciljeva uz širenje štovanja Božjega milosrđa postavila je ujednačavanje nazivlja i molitava vezanih uz štovanje Božjega milosrđa na hrvatskom jezičnom području.

Plod toga nastojanja je odluka Hrvatske biskupske konferencije donesena na izvanrednom plenarnom zasjedanju, 27. siječnja 2014. godine u Zagrebu, a prema kojoj se daje dopuštenje za tiskanje materijala vezanih uz štovanje Božjega milosrđa kako ga je Koordinacija dostavila (Imprimatur: Hrvatska biskupska konferencija, 29. siječnja 2014.; br. 79/2014.).

Shodno spomenutoj odluci, ujednačen i odobren oblik Krunice Božjega milosrđa glasi kako slijedi:

Uvodna molitva:
Vječni Oče, prikazujem ti tijelo i krv, dušu i božanstvo preljubljenoga Sina tvojega, Gospodina našega Isusa Krista, kao zadovoljštinu za grijehe naše i cijeloga svijeta.

Deset puta zaziv:
Po njegovoj pregorkoj muci, budi milosrdan nama i cijelomu svijetu.

Završetak Krunice:
Sveti Bože, sveti jaki Bože, sveti besmrtni Bože, smiluj se nama i cijelomu svijetu!
 
Zaključna molitva:

O Krvi i Vodo što potekoste iz Srca Isusova kao izvor milosrđa za nas, uzdam se u tebe!
Marijo, Majko milosrđa, moli za nas!
Isuse, uzdam se u tebe! (triput)
Smiluj se nama i cijelomu svijetu, Gospodine!

U Litanijama Božjega milosrđa zajednički usklik nakon zaziva treba biti: „Uzdam se u tebe!“

Koordinacija zahvaljuje Presvetom Trojstvu, Blaženoj Djevici Mariji Majci Milosrđa, svojim nebeskim zagovornicima, napose sv. Faustini Kowalskoj, prenositeljici poruke Božjega milosrđa svijetu, kao i doskora svetom Ivanu Pavlu II., na milosti konačnog ujednačavanja molitava te poziva sve vjernike koji osjećaju ljubav prema Božjem milosrđu da od sada, u duhu zajedništva, mole na način odobren od Hrvatske biskupske konferencije.

Koordinacija zahvaljuje i svim hrvatskim biskupima, posebice dr. Ivanu Šašku, zagrebačkom pomoćnom biskupu, predsjedatelju Biskupske komisije HBK za liturgiju, koji su na ovaj način omogućili da svi vjernici na hrvatskom govornom području u štovanju Božjega milosrđa mogu biti "jedno srce i jedna duša" - sint unum!

Zajednice, pokreti, udruge i svi zainteresirani koji se žele priključiti radu Koordinacije u širenju štovanja Božjeg milosrđa mogu se javiti na: koordinacija.bozje.milosrdje@gmail.com.