Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Kardinal Bozanić otvorio znanstveni skup „Fenomen Glasa Koncila 1963.-2013.“



„Fenomen Glasa Koncila 1963.-2013.“ – znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem započeo je danas 25. studenoga u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Znanstveni skup, kojim se označava vrhunac proslave zlatnoga jubileja postojanja Glasa Koncila, otvorio je zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić.

„Danas smo ovdje da se prisjetimo pedesetogodišnje povijesti katoličkih novina Glas Koncila, misleći sa zahvalnošću na ljude i događaje koji su obilježili te novine. Glas Koncila rođen je u gibanjima koja su spajala nova et vetera u događaju Drugoga vatikanskoga koncila i u provedbama crkvene obnove nakon njega“, rekao je Kardinal na početku svog obraćanja. Rekavši kako Glas Koncila ustrajno prati događaje Crkve te suvremenim istražiteljima pruža vjerodostojnu sliku Crkve u hrvatskom društvu, naglasio je da „današnji događaj potvrđuje rast u trajanju, rast koji nije zaboravio korijene i potrebu uvijek novih pothvata koji ostaju vjerni crkvenosti i svježini Duha Svetoga, kao zalogu naše kršćanske životnosti i svjedočenja“.

U svom je obraćanju, Kardinal istaknuo da ovaj Znanstveni skup nije samo usputno spominjanje jedne obljetnice, te da je Pedesetu obljetnicu Glasa Koncila iznimno važno prihvatiti kao poziv Crkvi da ne zaboravi na prošlost, ali i da svjesna sadašnjosti, otvori dušu prema budućnosti. „Ovaj je jubilej izvrsna prigoda da i Glas Koncila, kao i Crkva u hrvatskom narodu, postave pitanje: kakav nam je Glas Koncila u ovim prilikama života Crkve i naroda te ovim mogućnostima sredstava društvenog priopćavanja danas potreban?“ zaključio je kardinal Bozanić.

Danas su na rasporedu predavanja Giuseppea Scottija, koji će progovoriti o ulozi katoličkog tjednika u Crkvi, zatim predavanje Marca Tarquinija o temi "Iskustvo katoličkoga dnevnika i izazovi ujedinjene Europe", te predavanja više od trideset teologa povjesničara, komunikologa i novinara iz Italije, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije