Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Kardinal Bozanić posjetio časne sestre u nevremenu stradalom samostanu na Pantovčaku



Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, u koncelebraciji s tajnikom vlč. Milanom Dančuom predslavio je u petak 22. studenoga 2013. godine svetu misu u kapeli Samostana sestara franjevki od Bezgrješne na Pantovčaku, u Zagrebu, kao zahvalu Bogu što nije bilo ljudskih žrtava i veće materijalne štete nakon oštećenja krova tijekom nevremena prošlog tjedna te kao podršku sestrama i zahvalu dobročiniteljima koji su priskočili dobrosusjedski, materijalno i duhovno u pomoć.

Sestra Ivanka, poglavarica samostana pozdravila je Kardinala na početku svete Mise, a on je rekao da nevolja u kojoj su se našle sestre očitovala se u  njihovom duhovnom jačanju te u dobroti i pomoći mnogih ljudi koji su prepoznali njihove potrebe. U homiliji je govorio o hramu u nama i dioništvu u Isusu kao hramu.



Naglasio je: Onoliko smo sveti koliko raste Božja milost u nama i taj hram u nama trebamo čuvati. On mora biti dom molitve, a ne špilja razbojnička (Lk, 19,46). Sestrama se obratio neka budu pozvane živjeti i širiti Božju volju i radost među ljudima te da kršćani prepoznaju dobrotu u svojoj sredini.

Za uspomenu na ovu svetu misu napravljena je zajednička slika nazočnih sestara i župljana župe sv. Kvirina s kardinalom.

U posjeti samostanu bio je i gospodin Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba, kojega je posebno zanimalo stanje vrtića koje pohađa više desetaka djece. Sestra Julijana koja radi u vrtiću ispričala je kako je Božjom providnošću izbjegla ranjavanje zbog pada limenog krova sklonivši se u zadnji trenutak, a roditelji s djecom vidjevši je kako bježi i sklanja se zadržali su djecu te je izbjegnuta veća nesreća.

Budući da je vjetar odnio dio limenog krova gornji kat je poplavila kiša te su sestre morale iseliti u prizemlje ili izvan samostana. Popravak krova i uređenje oštećenih prostorija je u tijeku.

Pripremila: Darka Hamel
Snimio: Boris Simeunović i vlč. Milan Dančuo
Župa sv. Kvirina