Podjela službe lektorata u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu

27.11.2022U subotu 26. studenog 2022. godine uoči prve nedjelje došašća bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak podijelio je petnaestorici bogoslova službu lektorata. Ova svečanost započela je Službom Riječi u bogoslovnoj kapeli Presvetog Srca Isusova, te paljenjem prve adventske svijeće. Na svečanosti prisustvovali su svi bogoslovi, a u koncelebraciji bili su rektor Bogoslovije preč. Željko Faltak, odgojitelji vlč. Josip Đurin i vlč. Toni Potrebić, duhovnici vlč. Anto Pavlović i vlč. Ivan Grbešić.


 
Na početku Službe Riječi Rektor je uputio riječi pozdrava i zahvale mons. Huzjaku na odazivu da postavi 15 bogoslova u službu čitača. Pozvao je na molitvu za sve koji primaju novu službu te im poručio da budu nositelji Božje Riječi, odnosno Kristonosci.Mons. Huzjak u svom je obraćanju novim lektorima poručio da Riječ Božja oblikuje njihov život, njihovu nutrinu te da ih suobliučje sebi. To znači da čovjek, odnosno bogoslov prihvaća da je Bog onaj koji ga vodi, a po tome On može po vama drugima govoriti. Ono što Crkva od nas očekuje i traži jest to da živimo Riječ Božju iznutra i da se taj život vidi izvana.


 
Službu lektorata primili su:
Ovom svečanom događaju za našu bogoslovnu zajednicu prethodila je duhovna obnova pod nazivom „Biti poslušan s poslušnim Kristom“, koju je predvodio duhovnik vlč. Anto Pavlović. Po završetku duhovne obnove kandidatima za lektorat blagoslovljeno je liturgijsko ruho.
 
Tekst: Luka Barišić
Fotografije: Renata Sedlar