Velika župna obitelj oprostila se od dugogodišnjeg zabočkog župnika vlč. Marijana Culjaka

08.08.2022Zahvalnim misnim slavljima za 25 godina služenja u župnoj crkvi Sv. Jelene Križarice vjernici Župe Zabok oprostili su se u nedjelju 7. kolovoza od svoga dugogodišnjeg župnika Marijana Culjaka, dosadašnjeg supsidijara. Misna slavlja predslavio je vlč. Culjak uz koncelebraciju župnika Branka Riseka, dekana Krapinskoga dekanata preč. Vladimira Drnetića, župnika Župe sv. Barbare mučenice u Bedekovčini Željka Horvata i domaćeg sina don Stjepana Lončara.

"Kada si postavimo pitanje što je to na ovome svijetu toliko sigurno da se možemo u to potpuno pouzdati nećemo naći pozitivan odgovor", započeo je homiliju vlč. Culjak. "Sve je kratkotrajno, vremenito, prolazno. Danas imamo jedne planove, sutra stvaramo druge, neke uspijemo ostvariti, a neke nećemo nikada jer nismo mi ti koji odlučujemo o životu i smjeru našega života. Sv. Pavao u današnjoj Poslanici poziva na vjeru. Vjera je ta jedina sigurnost koju čovjek ima u sebi, jer kad ne bismo imali vjere i povjerenja da Bog vodi čovjeka i ljudsku povijest onda bi život bio tegoban, mukotrpan i besmislen, no znamo da nas Bog voli i prati na svim životnim putevima. Također u evanđelju koje smo slušali danas Isus nas poziva na vjernost i taj poziv potkrepljuje konkretnim primjerima iz života. Čuli smo, poziva na budnost i što to konkretno znači – biti budan znači neprestano zavirivati u svoju nutrinu, koliko nam znači Bog u životu, moje pouzdanje, snaga i oslonac u trenucima kada ne ide sve glatko i lako. U tim trenucima pokazujemo i iskazujemo svoju vjeru koja dovodi do spasenja, prebrođuje sve krize, izgrađuje mostove između ljudi i zbližava jedne s drugima a sve zajedno s Bogom te molimo danas da nam Gospodin podari takvu vjeru po moćnom zagovoru Majke Božje Bistričke i sv. Jelene Križarice", zaključio je vlč. Culjak.Nakon što je pročitan Dekret, uime svih župljana, suradnika, župnih vijećnika i crkvenih društava i zborova, zahvalu je uputio predsjednik Župnog ekonomskog vijeća dr. Ivica Balagović: "Božja providnost nas vodi tamo gdje trebamo biti, neovisno o tome koliko smo toga svjesni. Tako smo i mi u ljetu 1997. godine dobili novog župnika koji je k nama došao iz svoje prethodne moslavačke župe Tomašica i ovdje se zadržao punih 25 godina. Neizmjerno smo zahvalni dragome Bogu što smo mogli sudjelovati kao vjernici u životu naše župe pod tvojim vodstvom. Iz godine u godinu naša je župna zajednica imala sve više i više, sve jače i jače vjerske prinose – misna slavlja, duhovne obnove, klanjanja, pozivanja na osobnu molitvu, ispovijedi, hodočašća, susrete i zajedništvo u duhovnom životu naše zajednice, kako u domovini tako i inozemstvu.

Ohrabrivao si nas i ojačavao u vjeri, ali i svim životnim situacijama. S tobom smo proživjeli mnoga lijepa iskustva a samim time kroz tvoje organizatorske sposobnosti postali smo veoma organizirana župna zajednica, primjerena i snažna, koja to i nadalje želi ostati. Tužni smo što odlaziš ali znamo da to nije kraj, već novi početak. Mi smo bili obitelj i ostajemo obitelj, jer je obitelj temelj društva i vjere. Svojim primjerom pokazao si da si Božji miljenik i da tako živiš svaki dan. Nastavi tim istim žarom i živom vjerom svjedočiti Krista, a mi ćemo ustrajno moliti Boga za još više blagoslova i milosti kako za tebe, za sve nas, našu župnu zajednicu i domovinu Hrvatsku."

Uime subraće svećenika Krapinskoga dekanata preč. Vladimir Drnetić zahvalio je vlč. Culjaku na svemu kroz ovih dvadeset i pet godina: "Veliki trenuci započeli su od samog vašega rođenja, odrastanja, školovanja, pripreme đakonskog ređenja i mlade mise u Mihovljanu. Kroz vaše svećeništvo koje je bilo prožeto usponima i padovima niste se predavali već ste hrabro koračali utabanim putevima našega zvanja i poziva. Budite ponosni i radosni na sve ono što ste učinili u ovoj župnoj zajednici, jer ovo nije kraj, već jedan novi korak, još jedna stepenica u vašem svećeničkom životu. Kao svećenici pratit ćemo vas u svojim molitvama, a sigurno ćemo se viđati i na nekim našim susretima."

Uime župne zajednice te svećenika iz dekanata vlč. Culjaku uručeni su prigodni darovi.

Na kraju misnoga slavlja riječi zahvale uputio je vlč. Culjak: "Mogu reći da 25 godina nije malo. Svake godine puno smo radili, kako duhovno tako i materijalno. Budući da i nije bilo prekida rada, vrijeme je brzo prošlo, jer što je lijepo, brzo prođe. Želim zahvaliti svima, baš svima. Sve što sam činio, činio sam u dobroj vjeri, da svima bude dobro. Danas sam ponosan i Bogu zahvalan što mi je dao tako dobre ljude za župljane i prijatelje. Uvijek ću vas nositi u srcu, jer srce mi je veliko i beskonačno. Ponosit ću se s vama gdje god došao i bio i o vama istinu govorio i širio. Hvala svima još jednom. Neka vas sve Bog blagoslovi, čuvala vas bl. Djevica Marija i zaštita sv. Jelene Križarice"

Darko Fiket, 
župni medijski suradnik