Sažalnica zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića povodom smrti prof. dr. sc. Marka Petraka

24.01.2022

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je gospođi Marti Petrak u ponedjeljak 24. siječnja 2022. godine sažalnicu povodom smrti prof. dr. sc. Marka Petraka, predstojnika Katedre za rimsko pravo Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sažalnicu kardinala Bozanića donosimo u cijelosti:

"Poštovana gospođo Petrak,
ožalošćeni članovi obitelji i rodbino,
članovi akademske zajednice i prijatelji.

Primio sam tužnu vijest da je preminuo cijenjeni prof. dr. sc. Marko Petrak. Vijest o smrti i slavlje kršćanskog sprovoda trenuci su posebnog susreta s dragim pokojnikom kojeg pratimo na vječni počinak.

Iznenadna smrt oduzima riječ, ali vjera daje riječ, nadu i utjehu. S vjerom se sada okrećemo Kristu uskrslome, kojeg je prof. Petrak za života riječima ispovijedao i djelima svjedočio. U tugu i prazninu koja nas ispunja odlaskom pokojnika nastanjuju se Isusove riječi: Oče! Hoću da i oni koje si mi dao budu gdje sam ja, da i oni budu sa mnom: neka gledaju moju slavu… (Iv 17, 24). Te nam riječi ulijevaju nadu, ispunjaju nas utjehom i pozivaju da s vjerom gledamo naprijed.

Izražavam iskrenu kršćansku sućut supruzi Marti, djeci, malenima Nikoli i Jeleni, majci Jelki, rodbini, članovima akademske zajednice, prijateljima i svima koji su se sabrali ispratiti prof. Petraka u vječni počinak. Dragog pokojnika spomenuo sam se u molitvi pred Gospodinom te preporučio njegovu plemenitu dušu Božjem milosrđu.

Prof. Petraka poznavao sam dugi niz godina kao uvaženog znanstvenika, nastavnika i stručnjaka u rimskom pravu, klasičnim jezicima i drugim područjima. Sudjelujući u različitim projektima svojim radom zadužio je mnoge. Posebno sam mu zahvalan za doprinos u promicanju kanonskog prava, zdravog odnosa Crkve i Države te na suradnji i radu u crkvenim tijelima i ustanovama, naročito na suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim kanonističkim društvom.
 
Pokojni Marko kao vjernik redovito je sudjelovao na Euharistijskim slavljima, bile su mu poznate Isusove riječi: Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan (Iv 6, 54). Za dar vječnoga života prof. Petrak je zauzeto živio i radio u svojoj obitelji, na radnome mjestu, u krugu prijatelja i poznanika, u crkvenoj i društvenoj stvarnosti.

Zahvaljujemo Bogu za sve dobro i plemenito što je učinio. Molimo Gospodina da ga primi u radost nebeskog zajedništva sa svetima i izabranima.

U kršćanskoj nadi uskrsnuća, neka nad svima koji tuguju bdije Božji blagoslov.

Kardinal Josip Bozanić,
nadbiskup metropolit zagrebački

U Zagrebu, 24. siječnja 2022."

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije