Proslava blagdana zaštitnice župe Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom

17.09.2021Pripremajući se za ovogodišnju proslavu blagdana Župe Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom trodnevnu duhovnu pripravu, od 12. do 14. rujna 2021. godine, predvodili su vlč. Mato Matić, župnik Župe BDM Žalosne – Špansko, vlč. Luka Tufeković, župni vikar istoimene župe, te vlč. Višeslav Foretić, župni vikar Župe sv. Nikole Tavelića u Kustošiji.

Na sam blagdan župe 15. rujna svečano euharistijsko slavlje predvodio je dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Josip Šimunović, a koncelebrirali su svećenici našeg dekanata: preč. Ljubomir Vuković, dekan i župnik u župi sv. Nikole Tavelića, Kustošija; vlč. Vjekoslav Meštrić, župnik u župi Uznesenja BDM, Stenjevec; vlč. Marko Čolak, župnik u župi bl. Ivana Merza, Špansko; vlč. Renato Belčić, župnik u župi sv. Barbare u Vrapču; vlč. Alen Vrbek, župnik u Rozgi i Kraljevcu na Sutli, a donedavno župni vikar u Španskom; vlč. Branimir Šarić, župni vikar u župi Bezgrešnog Začeća BDM, Malešnica-Oranice; vlč. Ivan Grinišin, pastoralni suradnik u župi sv. Nikole biskupa, Stenjevec II; vlč. Andrija Vrane, supsidijar u župi BDM Žalosne u Španskom; vlč. Luka Tufeković, župni vikar domaće župe; vlč. Božidar Tenšek, dušobrižnik u Kanadi; vlč. dr. Josip Beljan; vlč. Mato Matić, domaći župnik; vlč. Patrik Paulić, đakon u župi sv. Barbare u Vrapču.


Svečano euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uveličao je Mješoviti pjevački zbor BDM Žalosne.

U uvodnom dijelu svoje homilije preč. dr. Šimunović pozdravio je sve okupljene i čestitao im župni blagdan sa željom da nikad ne izgube pogled na Blaženu Djevicu Mariju, ovdje Žalosnu, jer tako nikada neće izgubiti ni pogled na križ, ni na Isusa i na neprocjenjivu vrijednost našega spasenja. Govoreći o Gospi Žalosnoj preč. Šimunović nije mogao mimoići činjenicu da iako je bila Božja odabranica, Marija nije bila pošteđena teških trenutaka u životu. Ona je itekako osjetila i tugu i žalost i strah. A kada god razmišljamo o Mariji, naše razmišljanje svakako obuhvaća i Isusa i križ.Od samog početka Isusove zajednice Crkve, Blažena Djevica Marija ima svoje posebno mjesto o čemu svjedoče mnogi podignuti oltari, kapelice, male i velike crkve i bazilike. Tako i u Zagrebu postoji više crkava posvećenih Blaženoj Djevici Mariji. Njoj u čast ispjevane su mnoge pjesme i izrečene su mnoge molitve. Kako je žalost sastavni dio života, nikako ne smijemo zaboraviti Marijinih sedam žalosti. Već kod prikazanja djeteta Isusa u hramu starac Šimun prorekao je Mariji da će joj mač boli probosti dušu. I dok Marija poslije stoji pod križem na kojem umire Isus, On ju proglašava Majkom ljudi. Zato je Marija i naša majka.

Iz tog razloga preč. Šimunović je poručio: "Da budemo dostojna njezina djeca, moramo naučiti ljubiti i trpjeti. Moramo ljubiti Boga i Njegovu volju, prihvaćati s ljubavlju tegobe života i prikazati ih u sjedinjenju s mukom Isusovom i Marijinom. Pomisao na Mariju podno križa ublažuje oštrinu boli, ulijeva hrabrost i pomaže nam da trpimo velikodušno u velikoj nadi da onima koji Boga ljube sve ispadne na dobro."Spominjući se trenutaka kada Isusa pribijaju na križ u misli nam dolaze i naši križevi. Svatko ima svoj križ, netko teži, netko lakši. Možda mislimo da su naši križevi preveliki, preteški i nezasluženi, ali slušajući druge može nam pomoći da ispravno vrednujemo težinu svojeg križa. Isus je bio pribijen na križ jer je to bio put izvršenja Očeve volje da Sin spasi i otkupi čovjeka. Križ je stoga znak velike ljubavi koja je darovana čovjeku. Od Isusova razapinjanja na križ taj znak sramote i prezira postaje znakom blizine ljubavi i utjehe. Križ je ono što obilježava nas, Isusove učenike i učenice.

"Kolika je vrijednost križa u našem životu? Marija je nakon križa i polaganja Isusa u grob, nakon tišine koja para uši, doživjela radost uskrsnog jutra. Nosila je svoj križ strpljivo. A mi? Kako nosimo mi svoj križ? Koliko smo otvoreni za žrtvu koja oplemenjuje i sve izgrađuje? Jesmo li spremni i mi svoje ruke pružiti u nošenju križa drugima?", naglasio je preč. Šimunović.Na kraju svoje homilije propovjednik je još jednom potaknuo vjernike: "Da uistinu budemo Marijina dobra djeca. Da ne budemo mi oni koji će ju žalostiti svojim mislima, riječima, djelima i propustima. Da nismo mi oni koji će joj zadavati boli i žalosti."

Na samom kraju svečane svete mise župnik Mato Matić zahvalio je prof. dr. sc. Josipu Šimunoviću na slavljenju euharistije i upućenim riječima. Zatim je prisutnim vjernicima predstavio sve svećenike koji su sudjelovali u koncelebraciji svete mise te im je zahvalio na sudjelovanju u proslavi blagdana župe. Nadalje, zahvalio je i zboru te svim pjevačima koji sudjelovali na misnim slavljima, kako na trodnevnici tako i na blagdanskoj misi, te svima koji su svojim dolaskom i pomoći doprinijeli svečanosti ovoga slavlja.

Tekst i fotografije: Miroslav Kadija