Kardinal Bozanić zaredio desetoricu svećenika

05.06.2021

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u subotu, 5. lipnja predvodio je svečano misno slavlje u kojem je zaredio desetoricu svećenika u crkvi bl. Alojzija Stepinca na otvorenom u Mariji Bistrici.

 

HOMILIJA (audio)
HOMILIJA (tekst)
FOTOGALERIJA

Zaređena su petorica svećenika Zagrebačke nadbiskupije, trojica iz Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i dvojica iz Hrvatske karmelske provincije svetog oca Josipa.

Kardinal je na početku euharistijskog slavlja istaknuo kako su okupljeni oko posebnog slavlja kojeg trebaju pratiti očima vjere, uronjeni u molitve uživljeni u ono što će se danas u slavlju dogoditi.U homiliji je Kardinal istaknuo kako svaki čovjek kao dionik Kristova ministerijalnog svećenstva može u svetom Josipu naći identitet pastira tj., kako raspoznati volju Božju u svom zivotu te primjer vršenja očinstva i čuvara u odnosu na one koji su nam povjereni.„Josip je ljubio Mariju. Sanjao je s njom zasnovati obtelj te stoga poput drugih mladiće, svojih vršnjaka, sanja i planira vlastitu budućnosti. Ali kada mu je Bog provalio u život, ne doduše direktno, nego po onome što se dogodilo njegovoj budućoj ženi, to ga je dovelo do krize i namjere odrekne sebe i svojih osobnih planova.“
 

Kardinal je naglasio kako nas vjera ne štedi od zdvajanja, ali nam otvara put kako se ponašati kada se urušavaju naša očekivanja, a kako nam sveti Josip može biti pravi uzor u tome.

„Josip nam pokazuje primjer jer preuzima odgovornost pred stvarnošću stavljajući na stranu osobne projekte i ne tražeći objašnjenja za iznenađujuću i otajstvenu stvarnost pred kojom se našao. On tu novu stvarnost prihvaća vjerom.“„Dragi ređenici čuvajte Isusa i povjerenu Crkvu. Čuvati za Joispa, kao i za svakog svećenika koji na njemu nadahnjuje svoje svećeništvo, znači brižljivo voljeti one koji su im povjereni misleći prije svega na njihovo dobro koje se ostvaruje u budnom, pozornom i zauzetom srcu koje moli za povjerene mu vjernike, dapače, za sve koje susreće u svome poslanju.“Homiliju je završio riječima pape Benedikta XVI. koje je izrekao u zagrebačkoj prvostolnici, a kojima je pozvao sve svećenike da promatraju lik bl. kardinala Stepinca sukladno s Kristovim likom i njegovim mučeništvom te je pozvao mladomisnike da svoj „Evo me“ sjedine s Kristovim.Nakon homilije uslijedio je obred svećeničog ređenja u kojem su vlč. Višeslav Foretić, vlč. Hrvoje Maltarić, vlč. Vatroslav Siketić, vlč. Matija Slišković, vlč. Luka Tufeković, fra Darko Grmača, fra Vjeran Lazić, fra Mislav Lukačević, br. Marko Maglić i br. Stanko Pažin primili sakrament prezbiterata.Na kraju misnog slavlja Kardinal je čestitao mladomisnicima i pozvao sve, koji su na njihovim životim putevima i oni koji će se tek tamo naći, da im budu podrška.

Svečano misno slavlje završilo je podjelom mladomisničkog blagoslova.
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije