Kardinal Bozanić predvodio Misu posvete ulja

01.04.2021

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je na Veliki četvrtak, 1. travnja, Misu posvete ulja u Župi sv. pape Ivana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi.
 

HOMILIJA 

FOTOGALERIJA

Uz apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Giorgia Linguu, pomoćne biskupe zagrebačke mons. Ivana Šaška i mons. Miju Gorskog, generalnog vikara i moderatora NDS-a mons. Tomislava Subotičanca, biskupskog vikara preč. Marka Kovača, rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića i dekana KBF-a prof. dr. sc. Josipa Šimunovića, na euharistijskom su slavlju koncelebrirali svećenici Zagrebačke nadbiskupije, koji su se tom prigodom spomenuli dara svećeništva, obnovili svećenička obećanja dana na ređenju te svjedočili zajedništvu Crkve.

U homiliji je kardinal Bozanić istaknuo kako je svećeništvo sakramentalni oblik zajedništva s Kristom. "Služitelj Evanđelja po naravi je poslan biti učenik istinske radosti. Svećenik je čovjek postojane radosti, koja se ne temelji na prividima i uspjesima, nego na hrabrom povjerenju u Krista. Ta je radost često izmoljena na koljenima pred Svetohraništem, tabernakulom, obojena dobrohotnošću i blagošću kako bi mogla uljem radosti tješiti srca slomljena."
 
"Papa Franjo veoma zorno označava tri glavna obilježja sv. Josipa koja trebamo imati na umu u svećeničkoj službi: sv. Josip je otac koji prihvaća, čuva i sanja. Naime, Josip se kao Isusov zemaljski otac isticao time što je po strani ostavljao osobne planove i projekte te u vjeri prihvaćao otajstvenu stvarnost pred kojoj se našao, pred kojom ga je postavio Duh Sveti", citirao je papu Franju kardinal Bozanić i nastavio: "Sv. Josip je otac koji čuva, on je čuvar otajstva Isusa i Marije. (…) Biti čuvar bitan je dio Josipa poziva i poslanja."

 
"I mi svećenici pozvani smo nadahnjivati svoje očinstvo na primjeru sv. Josipa. To znači voljeti one koji su nam povjereni onakve kakvi jesu te, prije svega, misliti i raditi za njihovo dobro. Pastir voli svoje stado i moli za svoje stado, ono konkretno, a neko zamišljeno," napomenuo je Kardinal.
 
Također je naglaslio kako je svećenicima potrebno sanjati zajednicu koju vode. "Svećenik je pozvan pozorno pratiti svoju zajednicu te biti spreman i na promjene kad to zahtijeva život vjernika, a ne usko se držati onoga što je bilo jučer i kako se jučer činilo. Nerijetko treba iznalaziti načine kako motivirati vjernike, liječiti nesloge, čuvati zajedništvo, podržavati nadu u zajednici, nastojati oko obnove i sijati Kristovu radost", rekao je Kardinal.
 
U vremenu kada smo pogođeni pandemijom Covida-19 i posljedicama potresa u Zagrebu i okolici te na Banovini kardinal Bozanić pozvao je svećenike da se propituju što Gospodin od nas traži i očekuje. "Molimo za josipovsku vjeru i prihvatimo stvarnost pred koju nas Bog postavlja."
 
Kardinal je istaknuo i zahvalio na požrtvovnosti koju svećenici pokazuju u ovih godinu dana pandemije te zahvalio dekanima koji su brinuli i koordinirali zamjene svećenika i surađivali s Nadbiskupskim duhovnim stolom. Isto tako, napomenuo je kako je radostan zbog iskustava svećenika koji su pohodili vjernike nakon božićnih blagdana. "Bilo mi je drago slušati svjedočanstva vas svećenika (…) koji ste osjetili koliko vjernicima znači svećenička, očinska briga, blizina i povezanost s Crkvom."
 
Na kraju propovijedi Kardinal je pozvao vjernike da prate svoje svećenike molitvom i kršćanskom ljubavlju kako bi mogli vjerno vršiti poslanje koje im je Krist povjerio.

Nakon homilije svećenici su obnovili svećenička obećanja dana na ređenju.
 


Kardinal Bozanić u ovoj svetoj misi blagoslovio je krizmano ulje koje se koristi kod sakramenta krštenja, sv. potvrde te svetog reda, ali i bolesničko ulje koje se koristi za sakrament bolesničkog pomazanja.
 
Na kraju svete mise zahvalio je svećenicima koji su se okupili u Župi sv. Ivana XXIII., pape, te ih zamolio da čuvaju svoje zdravlje i zdravlje onih koji su im povjereni. "Molimo Gospodina da nam bude od pomoći i da nas, kad bude to Njegova volja, oslobodi od nevolje ove pošasti; da nas čuva i da nam obnovi srce da bolje vidimo put k Njemu; da vidimo i da temeljitije osjetimo da je On jedina naša sigurnost", zaključio je zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije