Započelo XXI. biblijsko bdijenje u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici

18.02.2021XXI. Biblijsko bdjenje, danonoćno čitanje Biblije, u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici započelo je u župnoj crkvi na čistu srijedu – pepelnicu 17. veljače nakon večernje Mise. U homiliji je župnik Norbert Ivan Koprivec potaknuo vjernike na Isusov poziv da milostinju, molitvu i post čine u skrovitosti jer Bog koji vidi uzvratit će. 'Milostinja, molitva i post tri su vjernička napora ili djela kao izraz unutarnjeg obraćenja. U molitvi zahvaljuj, kroz post daj više prostora Bogu jer On je prvi a ne moji prohtjevi. Milostinja me uči dijeliti s drugima i uči da ne budem navezan na stvari. Molimo Gospodina da nam pomogne živjeti iskreno te kako bismo izabrali i odlučili se za ono što je Bogu milo i što će ga proslaviti. Lijepo je da korizmu već po dvadeset i prvi put započinjemo Biblijskim bdjenjem. Neka nam ovogodišnje bdjenje bude poticaj da Božju riječ slušamo, po njoj živimo i time još više slavimo Boga.' 

Sveto pismo započeo je čitati župnik Norbert Ivan Koprivec, a nakon njega nastavili su čitati čitaći prema unaprijed napravljenom rasporedu. Čitanje će trajati 5 dana i za to vrijeme Sveto će se pismo u cijelosti pročitati, a očekuje se oko 200 čitača. Večernje Mise u 18:30 tijekom pet dana predvodit će u četvrtak vlč. župnik Koprivec, a propovijedat će đakon na službi u župi Matija Slišković; u petak vlč. Marko Čolić, župni vikar župe sv. Josipa u Zagrebu; u subotu vlč. Marko Golek, upravitelj župe Sv. Stjepana u Botincu; u nedjelju vlč. Vlado Razum, duhovnik Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu te u ponedjeljak vlč. Tomislav Medić, župni vikar. Prije večernjih Misa vjernici imaju priliku za ispovijed.Završna svečanost Biblijskog bdjenja započet će u subotu, 27. veljače misom zahvalnicom za pročitanu Bibliju i primljene milosti u 19.30 sati koju će predslaviti mons. Ivan Miklenić, kanonik. Za organizaciju Bdjenja zadužena je Biblijska zajednica župe.

U župi Navještenja, u kojoj se na poseban način časti događaj kojim je Marija primila vijest od Boga da će začeti i roditi Sina Božjega, čašćenje Božje riječi Biblijskim bdjenjem prvi se put dogodilo 2001. godine. Više se godina na redovitim susretima okupljala skupina laika. Čitali su Božju riječ, molili, pjevali i osjetili poticaj Duha Svetog na početku novog tisućljeća ljudima skrenuti pozornost na zapisanu Božju riječ. Zamisao čitati Bibliju neprekidno pet dana i pet noći prihvatio je i podržao ondašnji župnik mons. Josip Frkin. Smisao takvog čitanja je da Sveto pismo iz skrivenih polica dođe na najsvetije mjesto u kući, da bude blizu oku, a na taj način i blizu srcu i da čovjek počne živjeti prema Božjoj riječi.

Riječ Božja je putem Biblijskog bdjenja iz Velike Gorice „nastavila trčati i proslavljati se“ (usp. 2 Sol 3,1) i u drugim župama diljem Hrvatske, a prešla je i granice Domovine. Neprekidno čitanje Svetoga pisma 2008. godine zaživjelo je u Rimu kada je čitanje započeo Sveti Otac Benedikt XVI. Za tu prigodu, u materijalima biskupske Sinode o Božjoj riječi koja se tada odvijala, istaknut je prijedlog velikogoričke župe Navještenja da se uvede blagdan Riječi Božje. Prošle smo godine u sveopćoj Crkvi po prvi put slavili Nedjelju Božje Riječi. Povodom prošlogodišnjeg jubilarnog XX. Biblijskog bdjenja nadbiskupa Nikolu Eterovića, nuncija u Njemačkoj koji je u vrijeme Biblijske sinode o Riječi Božjoj u Rimu 2008. godine bio tajnikom ove sinode, vjernici su pitali može li se reći da su i Hrvati, župljani župe Navještenja BDM u Velikoj Gorici, dali mali poticaj i doprinos ovome blagdanu?“Pa sigurno ako su napisali u tim dokumentima već 2008. godine da je to važno. Vi znate da odluka Svete Stolice i rimskog Pape polako dozrijeva. Svaki doprinos u tom pravcu je vrlo važan pa i ovaj doprinos vaše župe Navještenja BDM također je važan. Sam Bog zna koliko je on utjecao na odluku pape Franje, ali sve to pokazuje kako svi mi kršćani moramo otkriti važnost Biblije u naše vrijeme. Biblija nas ujedinjuje, imamo zajednički nazivnik sa svim kršćanima, a također i sa Židovima koji su naša starija braća. S njima dijelimo knjige Staroga Zavjeta. To je vrlo važno za ekumenski dijalog naše crkve s drugim kršćanskim crkvama i zajednicama, ali također i sa židovskom zajednicom. Kad su organizirali ovo Biblijsko bdjenje u Rimu 2008 godine, onda su čitali čak i neki muslimani, zatim Židovi, ali bilo je i onih koji su ljudi kulture i nisu izrazito vjernici. Jer Biblija je knjiga naše zapadnoeuropske kulture i bez Biblije se nju ne može ni razumjeti, a ni živjeti ni cijeniti. Završimo sa svetim Jeronimom koji je rekao: 'Tko ne poznaje Bibliju, ne poznaje Isusa Krista.' Dakle, treba poznavati Bibliju da bi bolje i dublje upoznali Isusa Krista, s njime se sreli i živjeli kako on zapovijeda.”

Tekst: Snježana Kirinić Grubić
Foto: Snježana Nikolić