Kardinal Bozanić pohodio župu Blaškovec i blagoslovio nova zvona

16.12.2018
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u župnoj crkvi sv. Benedikta u Blaškovcu na Treću nedjelju Došašća – nedjelju „Gaudete“ 16. prosinca 2018., prigodom blagoslova i postavljanja novih zvona na zvoniku župne crkve, predvodio je svečano euharistijsko slavlje.Na početku svečanog slavlja, na kojem su koncelebrirali svećenici iz Sesvetsko-vugrovečkog dekanata na čelu s dekanom preč. Mariom Miglesom, uslijedio je obred blagoslova novih zvona. Župnik preč. Vjekoslav Pavlović na početku obreda blagoslova pozdravio je uzoritog gospodina Kardinala zahvalivši mu na dolasku i spremnosti da blagoslovi dvoja nova zvona posvećena u čast sv. Benedikta i bl. Alojziju Stepincu, suzaštitniku župe Blaškovec.Blagoslivljajući nova zvona kardinal Bozanić istaknuo je radost što ova župna crkva dobiva nova zvona koja će odsad pozivati ljude na molitvu te svakog čovjeka podsjećati da u njegovom životu postoji Bog i da ga zove k njemu.Na početku svoje homilije kardinal Bozanić je naglasio da Treća nedjelja došašća nosi naziv „Gaudete“ jer donosi poruku radosti skorog Kristovog dolaska.

„Samo u toj radosti i sreći koju daje Gospodin, u tom dubinskom zadovoljstvu, čovjek može naći pravi smisao svoga života“, rekao je Kardinal. Govorivši o činjenici da je ljudski život obilježen potragom za smislom Kardinal je istaknuo da nam naše vjerničko iskustvo govori da bez Bog ne možemo i ne uspijevamo.

„Zato godina ne bi imala smisla da nema Božića. Godine su zapravo naš život i naše vrijeme, sve to ne bi imalo smisla da nam Bog nije došao ususret, da nije došao k nama. To nije samo neka teorija, to nisu prazne riječi. To je duboka istina našega život“, rekao je Kardinal.Usporedivši to iskustvo traženja smislenosti života s valovitim morem Nadbiskup je istaknuo da kao što je more uzburkano, na površini zbog sjevernog vjetra ili ispod površine zbog južnog vjetra a u dubini je mir, tako je i u životu vjernika. „Iako u životu doživljavamo ova i ona iznenađenja, poteškoće, križeve, iz dubine srca nam dolazi sigurnost da je Bog s nama. „Bez te Božje blizine ne bismo mogli živjeti, ne bismo mogli ići naprijed. To je Božić kojeg čekamo. Bog koji je odlučio doći k čovjeku“, rekao je Kardinal zaključivši da je upravo zato apostol naroda kao sv. Pavao osuđenik okovan lancima mogao poručiti Kristovim vjernicama “radujte se”.Kardinal Bozanić istaknuo je da je upravo ta snaga milosti Božje nosila blaženog Alojzija Stepinca, kojeg danas župa Blaškovec časti i kao svojeg suzaštitnika. „Blaženi kardinal Stepinac, od 1945. godine bio je stalno pod udarcima i pritiscima, do kraja svog života. To nije bilo lako. Ali dok čitamo ono što je pisao osjećamo da je pred nama čovjek koji uslijed svih vanjskih pritisaka nosi u srcu nešto što je jako i što mu daje snagu. Što mu otvara oči da može vidjeti da će to zlo proći. Nije bilo važno hoće li on doživjeti, ali znao je da će to zlo nestati, jer je Bog je onaj koji svoje oslobađa“, naglasio je Kardinal.Osvrćući se na lik sv. Ivana Krstitelja o kojem govori današnji evanđeoski odlomak kardinal Bozanić je rekao da se svijet mijenja po osobnoj promjeni čovjeka, na što i poziva sv. Ivan Krstitelj. "Promijeni ono što znaš i vidiš da nije dobro i započni s time danas", rekao je Kardinal.Sažimajući poruku nedjelje "Gaudete" Nadbiskup je istaknuo tri poziva: Prvi, da svatko misli na drugoga čineći korak od "ja" na "ti". I to na drugoga koji je blizu, koji nam je povjeren i kojemu možemo pomoći.Drugi poziv se sastoji od davanja prednosti davanju nad uzimanju. "Pitaj se što možeš dati od sebe i više misli na to nego na ono što možeš uzeti i primiti", rekao je Kardinal.Treći poziv se sastoji od davanja prednosti daru nasuprot imetku. "To su načela koja proizlaze iz Evanđelja", naglasio je kardinal Bozanić.
 


Na kraju euharistijskog slavlja kardinala su pozdravili župnik preč. Vjekoslav Pavlović te preč. Hinko Goričanec, prvi župnik župe Blaškovec, a u ime članova župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća zahvalu Nadbiskupu uputio je g. Dalibor Bastalec.Na kraju svečanog slavlja kardinal Bozanić odao je priznanje preč. Župniku te svima koji su doprinijeli da danas na crkvu sv. Benedikta budu podignuta prva zvona, kao kruna izgradnje nove župne crkve u Blaškovcu te zaželio svima blagoslovljen Božić i po Božiću i blagoslovljenu Novu godinu koja dolazi. "Crkva je otvorena za sve ljude, neovisno o njihovom društvenom položaju. Crkva je mjesto okupljanja i naš dom. Crkva je Božja i naša kuća", rekao je Kardinal.
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije