Kardinal Bozanić predvodio misu zahvalnicu u zagrebačkoj katedrali

31.12.2016HOMILIJA BISKUPA MONS. IVANA ŠAŠKA

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u subotu 31. prosinca 2016. godine, na Silvestrovo, misu zahvalnicu u zagrebačkoj katedrali u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkm mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim te kanonicima Prvostolnog kaptola zagrebačkog i prebendarima Zbora prebendara Prvostolne crkve. Uvodeći u euharistijsko slavlje, Kardinal je rekao da na kraju godine donosimo pred Boga vrijeme iza nas kako bismo zahvalili za dobra koja smo primili. Podsjetio je da se ovog 30. prosinca navršilo 35 godina od smrti velikog zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Šepera koji je naslijedio na stolici zagrebačkih nadbiskupa blaženog Alojzija Stepinca, a kasnije je vršio službu pročelnika Kongregacije za nauk vjere. Zahvalimo Bogu za dar njegova života i njegovo služenje u Crkvi, pozvao je Kardinal.Homiliju je izrekao pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško. Istaknuvši da su u zagrebačkoj katedrali prisutne molitve za cijelu Crkvu i svijet, za sve vjernike Zagrebačke nadbiskupije, za sve potrebe našega naroda, grada Zagreba i hrvatskoga društva te da se ovdje zrcale najvažniji događaji naše mjesne Crkve, kao dijela sveopće Katoličke Crkve, ali i to da su ovdje tragovi događaja koji se tiču povijesti naše domovine, biskup Šaško je naveo tri stvarnosti u kojima možemo promatrati 2016. godinu: "Braćo i sestre, čini mi se ispravnim proteklu godinu vidjeti u svjetlu iz Božjega izvora s tri lijepe nijanse. Prva je milosrđe, druga svetost, a treća zajedništvo".

"Živjeli smo Svetu godinu Izvanrednoga jubileja milosrđa. Ta nam je nijansa darovala ohrabrenost Božjom blizinom, utjehu u našim slabostima, povezanost koja nas je približila međusobno, ali i pokojnima, te ljepotu kršćanstva koja u Kristovu milosrđu trajno razmatra i živi nadu i prihvaćanost. Sveta ispovijed – počevši od ove katedrale – osjetljivost prema bližnjima u djelima milosrđa, prolazak kroz sveta vrata, ostavilo je u nama vjernicima evanđeosku mogućnost tamo gdje se čini da je zavladala zatvorenost, odbijanje i udaljenost. Samo Gospodin zna s koliko je obraćenih srdaca, pomirenih ljudi, dobrih djela, zasijano polje naših života vraćajući nas u jezgru kršćanstva i dara vjere", rekao je biskup Šaško.Govoreći o drugoj nijansi, susretima sa svetošću, biskup Šaško je naveo proslavu blagdana bl. Alojzija Stepinca koji nam pokazuje ljepotu pouzdanja u Boga; zatim jedinstveno iskustvo dodira sa svetošću koja privlači, postavlja pitanja onima koji ne poznaju otajstvo Crkve prigodom dolaska tijela svetoga Leopolda Bogdana Mandića; proslavu Majke Božje od kamenitih vrata koju je predvodio  kardinal Robert Sarah, pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata te početkom rujna, kada je svetom proglašena Majka Terezija (iz Kalkute).

Velik i važan događaj, osobito u svijetlu promicanja istine o bl. Alojziju Stepincu, bio je dolazak kardinala Gerharda Ludwiga Müllera, pročelnika Kongregacije za nauk vjere u Zagreb gdje mu je dodijeljen prvi počasni doktorat Hrvatskog katoličkog sveučilišta u 10-oj godini postojanja tog sveučilišta."Božje svjetlo, izraženo milosrđem i svetošću, obogatilo nas je naročito na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, kada je zasjala nijansa početka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, te posebnosti zajedništva Crkve koju prenosimo u sljedeću godinu kao vodilju, kao poticaj i snagu novoga oduševljenja."

Spomenuo je biskup Šaško preminule svećenike Zagrebačke nadbiskupije Valentina Zdravka Noršića, Josipa Đurana, Mirka Borjana, Branka Ivanjka i Darka Horvata kao i one novozaređene prezbitere: Luku Brešića, Marka Čolaka, Marinka Goleka i Ivana Lukića te đakone: Marija Dukića, Danijela Hačka, Krunoslava Kolara, Željka Nestićua i Tomislava Šaguda istaknuvši da su svi ti odazivi niknuli iz vjere konkretnih ljudi i naših vjerničkih zajednica, iz susreta sa svetošću Crkve koja se živi svakoga dana – per singulos dies.

No, u 2016. nije nedostajalo niti snažnih trenutaka spomena prošlosti. "Živjeli smo godinu zapisanu kao 70. obljetnicu od komunističkoga nasilja i sramotne osude blaženoga Alojzija.
I dok se s jedne strane pitamo što nam Bog govori ovakvim putem do proglašenja svetim kardinala Stepinca, vidimo da se njegov sveti lik i osoba uzdižu iznad unutarcrkvenih obzora i poniru dublje od površnosti političkih igara neprijatelja. Zato trebamo ustrajati u vedrini i pouzdanju.

U drugome dijelu studenoga molili smo, promišljali, iščitavali značenje svega što u našoj povijesti znači dvadeset i peta obljetnica srpskoga osvajanja Vukovara, uz razaranja i zločine koji su ostavili duboke rane, ali i susret sa snagom nesebičnosti u blizini Gospodinu. Bilo je to predivno slavlje u nazočnosti cijeloga hrvatskog episkopata i drugih sastavnica crkvenoga i nacionalnoga tkiva, važno uporište za njegovanja spomena, ali ponovno i uvijek s vjerničkim pouzdanjem, oslonjenim na istinu".U novu godinu, rekao je biskup Šaško, ulazimo kao kršćani, zahvaljujući: "Večeras i sutra zahvalite Bogu za svoje bližnje, za obitelji, za dobro koje ste doživjeli i učinili drugima. Stanite otvorena srca pred novu godinu, pokušavajući vidjeti što Bog s vama želi ostvariti. Pritom mislim na velike životne ciljeve, tako da vjera hrani nadu. Pokušajte vrjednovati proteklu godinu. To ne znači previdjeti zlo, nego svemu dati vrijednost. Zato prelistajte važne događaje, odluke, susrete i pokušajte ih vidjeti Isusovim pogledom: s ljubavlju, milosrđem i nadom. Svakako se spomenite pokojnih koji su vam bili važni. Kao što to činimo u Nadbiskupiji, u župama, tako i vi u svojim obiteljima. Godina za nama bila je obilježena mnoštvom bolnih umiranja i stradanja, od kojih se stegne srce, od ratova, bezumnih nasilja do raznih plodova nepravda. Poput radosti i bol ima svoje lice. Ne zaboravite moliti zagovor naše nebeske Majke. Crkva s razlogom na početak građanske godine stavlja svetkovinu Bogorodice. Ona je na vratima svakoga mjerenja ljudskih života i vremena; njoj pripada naslov Vrata Božjega ulaska u svijet, vrata novoga vremena i novosti života."

Homiliju je završio riječima: "Uzdignimo svoj hvalospjev Gospodinu za svaki dan koji nam je darovao. Jer, izraziti zahvalnost je čin istine, pravednosti i poniznosti. Zahvalnost je istina, jer je sve Božji dar. Zahvalnost je pravednost, jer Gospodinu dajemo što nam je darovao i što je njegovo. On zahvalnošću ne postaje većim, ali mi rastemo u pravednosti. Zahvalnost je poniznost, jer priznajemo da bez Boga ne možemo učiniti ništa. A sve što činimo s Gospodinom u prolaznosti našega života, dar je novosti koja ne prolazi. Ona nas u Svjetlu koje je došlo na svijet uči milosrđu, svetosti i zajedništvu".

Prije završnog blagoslova Kardinal Bozanić je zahvalio kanonicima Prvostolnog kaptola zagrebačkog i prebendarima Zbora prebendara Prvostolne crkve za njihovo služenje vjernicima kroz ispovijedanje u katedrali, naglasivši da je ispovijed sakrament Božje dobrote. Bog je taj koji nas uvijek čeka i to nemojmo zaboraviti - zaključio je Kardinal.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije