Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Posjet zajednice žena moliteljica za svećenike Krčke biskupije Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu

U subotu 14. listopada 2023. Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu posjetila je zajednica žena moliteljica Krčke biskupije predvođena župnikom u Krku preč. Antonom Toljanićem. Razlog dolaska je bio nedavna obljetnica uspomene na službenicu Božju Maricu Stanković, zaštitnicu ove udruge, koja je svoj život kao laikinja posvetila molitvi za svećenike.



Po dolasku u Bogosloviju pozdravio ih je odgojitelj vlč. Josip Đurin, nakon čega je zajednica slavila svetu misu u bogoslovnoj kapeli Presvetog Srca Isusova koju je predvodio preč. Toljanić i održao prigodnu homiliju. Naglasio je kako se zajednica sada nalazi u srcu bogoslovne zajednice u kapeli Srca Isusova, gdje se događa najvažniji dio formacije, a to je odnos sa Gospodinom Isusom bez kojega nema svećenika. Rekao je kako bez molive nema svećenika, kako osobne tako i one koja dolazi od vjernoga naroda koji moli za svoje svećenike.



Na kraju homilije naglasio je kako navještaja Božje Riječi i sakramenata nema bez njegovih navjestitelja, svećenika. Preč. Toljanić prisjetio se svoga boravka u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu i svoga čestog boravka u kapeli, u tihoj molitvi i meditaciji, klanjanju i slavljenju otajstava koji su ga nosili kroz formaciju i oblikovali kao svećenika. Prisjetio se i svojih poglavara koji su ga odgajali.



Nakon svete mise zajednica se susrela u Koniniji na kratkom agapeu, gdje je vlč. Josip Đurin predstavio zajednicu te predstavio bogoslovni list Vjesnik biskupa Langa i podijelio ga prisutnima. Na druženju su se pridružili i bogoslovi Krčke biskupije Amadej Anić i Marko Mikić.

Ivan Iviček