Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Susret nadbiskupa Kutleše s arhiđakonima i dekanima



Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša susreo se u petak 23. lipnja s arhiđakonima i dekanima u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu. Susretu su prisustvovali pomoćni biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, generalni vikar i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec, biskupski vikar za pastoral i kancelar preč. Marko Kovač, ravnatelj UZUK-a preč. Ivica Budinšćak, ekonom preč. Tomica Šestak, ravnatelj NPI-a preč. Ivan Lukić te tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije preč. Denis Barić, koji je predstavio Šematizam Zagrebačke nadbiskupije.



Nakon molitve Srednjega časa nadbiskup je pozdravio sve okupljene. "Ovo je prvi put da se sastajemo u ovome zboru i prvo što želim jest više vas slušati." Podsjetio je kako je sada pred svima provođenje odluka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Nadbiskup je pozvao dekane da na ovome susretu iznesu svoja iskustva i poteškoće iz dekanata i župa, kako bi mu pomogli u daljnjoj službi.

Tajnik Druge sinode preč. Denis Barić, nakon nadbiskupovih uvodnih riječi, predstavio je Šematizam Zagrebačke nadbiskupije. Kazao je kako je posljednji Šematizam izdan 1996. godine, a potreba za istim bila je tema i nekoliko intervenata tijekom zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Preč. Barić objasnio je metodologiju pripreme i sadržaj samog dokumenta. Šematizam sadržava jedanaest poglavlja koja uključuju ustroj Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj, podatke o Zagrebačkoj crkvenoj pokrajini, povijest i podatke o Zagrebačkoj nadbiskupiji, njezinim zaštitnicima, grbu, katedrali, upravi i središnjim ustanovama, te o odgojnim, obrazovnim, medijskim i kulturnim ustanovama. Nadalje, sadrži i podatke o teritorijalnom ustroju s pripadajućom kartom te popisom arhiđakonata, dekanata i župa. Uz to, u Šematizmu se nalaze i informacije o svećenicima Nadbiskupije, uključujući i popis preminulih svećenika od posljednjeg izdanja Šematizma 1996. godine. Također, uključeni su i podaci o muškim i ženskim redovničkim zajednicama, podaci o katoličkim školama i dječjim vrtićima te brojni drugi podaci o nacionalnim svetištima, samostalnim crkvama i kapelama i sl.



"Novi Šematizam još više dobiva na značenju očitujući novu životnost Zagrebačke nadbiskupije u vremenu i u prostoru", kazao je preč. Barić podsjećajući kako je su u razdoblju od posljednjeg izdanja Šematizma na području Zagrebačke nadbiskupije uspostavljene četiri biskupije: Varaždinska, Požeška, Sisačka i Bjelovarsko-križevačka.

U ime Tajništva Druge sinode zahvalio je nadbiskupu u miru kardinalu Josipu Bozaniću na ukazanom povjerenju u izradi ovog dokumenta te svima koji su doprinijeli izradi Šematizma. Nadbiskup Kutleša uputio je zahvalu preč. Bariću na svemu što je učinio u pripremi dokumenta.



Nakon kratke pauze uslijedila je plenarna rasprava o aktualnim temama te planovima za novu pastoralnu godinu.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije