Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Godišnji susret Voditelja molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova

Voditelji Molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova sudjelovali su na godišnjem susretu u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u subotu 6. svibnja 2023. na kojem je uz mons. Antuna Sentea, rektora Josipova svetišta domaćin bila i Irena Rački, glavna koordinatorica svih molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova. Na susretu su sudjelovali voditelji iz: Samobora, zagrebačkih naselja Jordanovac, Špansko, Stenjevac i Dubrava, Bizovca, Grubišnog Polja, Karlovca, Vođinaca, Ivanić Grada, Bjelovara, Donje Stubice, Sesvetskog Kraljevca, Zaboka, Medulina, Tomašice i Sesvetske Sopnice.



Do sada je formirano 130 molitvenih vjenčića. Svaki vjenčić uz voditelja ima svog duhovnika te 31 molitvenog člana. Kako molitveni član može biti cijela obitelji u prosjeku svaki vjenčića ima oko 40 molitelja što znači da molitveni vjenčići Prečistog Srca Josipova okupljaju više od 5000 molitelja, a svi oni registrirani su u upravi Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. Uz razmjenu iskustava na susretu je zaključeno kako će voditelji prenijeti svojim molitvenim članovima poziv mons. Sente da svi članovi molitvenih vjenčića hodočaste u Nacionalno svetište svetog Josipa u subotu 10. lipnja ove godine kada obilježavamo 336. obljetnicu odluke Hrvatskog sabora da sveti Josip bude zaštitnik Hrvatske.

Godišnji susret voditelja Josipovih vjenčića svojim je riječima opisala Jasenka Eršek: "Svibanj je, zaredale su se svibanjske pobožnosti u čast Blažene Djevice Marije, Majke našeg Spasitelja i Otkupitelja. Uz Mariju je uvijek i sveti Josip koji je i danas na prvu subotu u mjesecu pozvao i okupio voditelje Molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova. Mnogi su vrlo rano ustali i krenuli prema Nacionalnom svetištu svetog Josipa gdje ih je radosna srca i raširenih ruku dočekao mons. Antun Sente. Dolaskom na odredište svi su se okrijepili i uputili u Svetište te dobili upute o tijeku programa. Uslijedilo je predstavljanje voditelja, njihovih duhovnika, župa iz kojih dolaze te kratak osvrt na djelovanje, okupljanje na zajedničke molitve i svete mise te poteškoće s kojima se susreću. Slušajući meni potpuno nepoznate ljude uživala sam u njihovim svjedočanstvima o živoj vjeri u svakodnevnici životnih poteškoća, pouzdanju i utjecanju u zagovor svetog Josipa. Najsvečaniji dio cjelokupnog programa bilo je misno slavlje koje je predslavio mons. Sente."

U prigodnoj je propovijedi mons. Sente voditelje pozvao na ponizno služenje: "Prvenstveno vas pozivam na poslušnost svojim duhovnicima, odnosno župnicima, te ponizno služenje članovima molitvenih vjenčića da poput svetog Josipa iz drugog plana poslužujemo Isusa i Mariju koje prepoznajemo u svojim bližnjima."

Mons. Sente u homiliji je nekoliko puta spomenuo svetu Tereziju Avilsku i njezino čvrsto pouzdanje u zagovor svetog Josipa, kako se ne sjeća da ga je nešto zamolila, a da joj to sveti Josip nije izmolio. Također, istaknuo je da se po njegovu zagovoru dobivaju mnogobrojni darovi i milosti od Boga. "S vjerom, poniznošću i predanjem obratimo se moćnom svecu kojeg je Isus s ljubavlju slušao, ljubio i s njim marljivo radio. Svatko može iskusiti obilje milosti ako se preporuči tihom čuvaru i hranitelju Svete obitelji. Bog se često u životu očituje kroz mnogobrojne poteškoće i trpljenja, nevidljiv je, a tako snažno prisutan. Iz današnjeg evanđelja „I što god zaištete u moje ime, učinit ću“ Isus nas poziva i ohrabruje da sve svoje brige i nedoumice iz dubine srca stavimo pred Njega. On sve zna i čeka nas u djetinjoj ljubavi i jednostavnosti. Da bismo to mogli učiniti, iznova se utecimo svetom Josipu i pustimo da nas drži i vodi za ruku kao Dijete Isusa", naglasio je mons. Sente.

Pri kraju susreta sudionici su, potaknuti mons. Senteom, u Svetištu podijelili svoja svjedočansta vjere o iskustvu i moćnom zagovoru svetog Josipa koji priskače u pomoć u najrazličitijim životnim situacijama, a zatim je uslijedila krunica sv. Josipu i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. 

Dodajmo ovome da su istoga dana, u subotu 6. svibnja, Nacionalno svetišta svetog Josipa u Karlovcu posjetili hodočasnici iz Velike Gorice, krizmanici iz Hrvatske katoličke misije u Linzu u Austriji, članice društva medicinskih sestra iz Splita, štićenici udruge Job te hodočasnici iz Trogira.

Jasenka Eršek 
mons. Antun Sente