Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Otvorena izložba "Regards de la Croix - Pogledi križa" Zrinke Ivančić Cikojević



U Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, u okviru 32. svečanosti Pasionske baštine, u utorak 28. ožujka 2023. godine otvorena je izložba Ragards de la Croix/Pogledi križa, umjetnice Zrinke Ivančić Cikojević.

Zanimljiv pristup povezivanja dojmljivih prizora iz prirode iz kojih se pojavljuje ili prepoznaje križ, svojevrsni su hommage skladatelju Oliveru Messiaenu i njegovome ciklusu Dvadeset pogleda na Dijete Isusa, koje je Zrinka Ivančić Cikojević, kao glazbenica, pijanistica i klavirska suradnica na Muzičkoj akademiji, ispreplela u svojemu originalnom likovnome izričaju. Forma, stil, harmonija, kompozicija, boja i dinamika, pojmovi su svojstveni i glazbi i likovnosti, te je umjetnica, povezavši dva umjetnička izričaja u kojima živi i djeluje, ostvarila dojmljive radove.



Izložba Zrinke Ivančić Cikojević okupila je brojnu publiku, mahom kolege s Muzičke akademije i glazbenih škola. Biranim se riječima o autoričinom radu nazočnima obratio likovni kritičar Milan Bešlić, istaknuvši kako se umjetnica spretno upotrebljava medij fotografije koristeći moderne tehnike oblikovanja fotografije kao i kolaže samih fotografija, povezujući jednostavne prizore iz prirode s duhovnim ozračjem.



U glazbenome dijelu programa nastupili su Zbor Instituta za crkvenu glazbu Schola cantorum, pod ravnanjem studenata diplomskoga studija Gregorijanika Nevena Bolteka (također i studenta klavira na Muzičkoj akademiji) i Ivona Fabijanca, pod mentorstvom dr.sc. s. Katarine Koprek, pročelnice Instituta, te istaknuti hrvatski saksofonist i pedagog Tomislav Žužak, profesor na Muzičkoj akademiji. Prožimanjem teme izložbe s gregorijanskim napjevima korizmenog vremena koji svojim uzvišenim melodijskim linijama i pažljivo biranim biblijskim tekstovima usmjeravaju pogled na križ, ostvario se lijepi korizmeni susret kolega umjetničkoga područja zagrebačkog Sveučilišta.



Izložbu se može razgledati do 4. travnja 2023. radnim danom od 10 do 19 sati i u subotu od 10 do 15 sati.

E.K.B./NPI