Kardinal Bozanić posvetio crkvu sv. Ivana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi

11.10.2015FOTOGALERIJA

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju, 11. listopada 2015. godine svečano euharistijsko slavlje u Župi sv. Ivana XXIII., pape u zagrebačkoj Dubravi te posvetio istoimenu župnu crkvu.

Pozdravnu riječ na početku euharistijskog slavlja uputio je domaći župnik vlč. Kristo Brkić, koji je izrazio radost što upravo danas, na 69. obljetnicu nepravedne presude protiv nadbiskupa Alojzija Stepinca, blaženikove moći pohranjujemo u oltar novoizgrađene crkve.U svojoj je homiliji kardinal Bozanić rekao kako nas danas obuzimaju osjećaji sreće i ponosa jer se nalazimo u tako velebnoj crkvi, koja je, između ostalog i kulturni doprinos gradu Zagrebu.

Spominjući se današnjeg blagdana svetog Ivana XXIII., pape, ali i nepravedne osude i smrti blaženog Alojzija Stepinca, podsjetio je na jedan neredovit događaj koji se zbio 1960. godine. Tada je, nastavio je Kardinal, papa Ivan XXIII. odlučio održati svetu misu zadušnicu za našeg blaženika u Bazilici svetog Petra u Rimu.

Bio je to znakovit čin, a njegove riječi: „Dosta, Gospodine! Dosta!“ i danas lebde nad nama okupljenima – naglasio je Kardinal. U nastavku svoje homilije, osvrnuo se na današnja liturgijska čitanja koja poručuju kako je radost Božja naša jakost. Darom jakosti, smatra Kardinal, odlikovao se i naš blaženik jer je živio na Božjoj strani, jer se Bogu u potpunosti predao.Osvrćući se na riječi Evanđelja koje govore o našem odnosu prema materijalnim dobrima, upozorio je na činjenicu da sve što činimo uvijek treba biti mjereno u odnosu na život vječni.

Danas, kada smo posvetili ovu crkvu, spomenimo se da smo i svi mi Bogu posvećeni. Mi smo posvećeni i živimo kao oni koji pripadaju Bogu – zaključio je kardinal Bozanić.Nakon homilije uslijedio je svečani obred posvete oltara, pjevanjem Litanija svih svetih, ugrađivanjem moći bl. Alojzija Stepinca u sam oltar, pomazanjem oltara krizmanim uljem, te kađenjem oltara. Aktivni članovi župe te pastoralni i ekonomski vijećnici, uresili su oltar na kojem je prvi puta nastavljeno euharistijsko slavlje.Prije završnog blagoslova, kardinal Bozanić istaknuo je kako se crkvu i Crkvu gradi polako. Pozvao je okupljene vjernike da se drže čvrstih oslonaca u životu – Boga, Crkve, vjere i obitelji, te da ne dozvole da im netko to poremeti.U koncelebraciji su uz domaćeg župnika, vlč. Brkića bili i provincijal Hrvatske kapucinske provincije i predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Josip Šarčević, dekan Remetskog dekanata fra Branko Lipša, bivši župnik Župe sv. Ivana XXIII. vlč. Josip Žagar, te župnici susjednih župa.
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije