Kardinal Bozanić: Hrvatska čezne za unutarnjim prijateljem!

05.08.2015KARDINALOVA HOMILIJA

HOMILIJA - AUDIO

Ovdje u Kninu susreću se naša prošlost i sadašnjost, ovdje se isprepliće naša crkvenost i naše narodno biće, ovdje su duboki korijeni našega kršćanskog identiteta i odavde se bolje vide prijelomnice hoda hrvatskoga naroda kroz povijest – rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći zajedno s hrvatskim biskupima euharistijsko slavlje u crkvi Gospe Velikoga hrvatskoga krsnoga zavjeta u Kninu prigodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

U svojoj je homiliji podsjetio kako su i visoke međunarodne institucije potvrdile da je oslobađanje Hrvatske bila časna misija hrvatskih vojnika, i da je jedini motiv hrvatske države bio uspostava pravednoga mira.

Kako je onda moguće, nastavio je Kardinal, da danas netko optužuje Hrvatsku za protjerivanje, nazvano etničkim čišćenjem, kada su upravo Hrvati i pripadnici nesrpskog stanovništva s tog okupiranog područja bili u jesen 1991. godine protjerani, morali ostaviti svoja ognjišta i sve što su imali, a mnogi su među njima bili i pogubljeni.Upozorio je i na činjenicu da su hrvatske vlasti, kad je započela akcija oslobađanja, upućivale srpskom stanovništvu opetovani poziv da ostanu mirni u svojoj domovini, da im se jamče sva ljudska i građanska prava i da polože oružje, no da je srpsko stanovništvo ipak bježalo odvozeći svoje stvari.

Rat je veliko zlo i uvijek ostavlja teške posljedice na duhovnom i materijalnom području – istaknuo je Kardinal, napomenuvši kako se danas s ljudskim i kršćanskim pijetetom spominjemo svih žrtava rata devedesetih godina prošloga stoljeća na hrvatskim prostorima.

I danas nam se može činiti, smatra Kardinal, da su neke stvari nakon oslobađanja krenule u pogrješnome smjeru, te da se s pravom možemo zapitati gdje smo sve bili nevjerni Bogu; koliko smo se od njega udaljili i bili nedovoljno ponizni; gdje smo trebali, a nismo svjedočili pouzdanje u njega?Naglasio je da Hrvatska danas živi novo razdoblje svoje povijesti u suvremenom zajedništvu europskih zemalja, i da se shodno tomu trebamo otvarati novim izazovima europskog društva, ali istodobno čuvati i promicati hrvatski identitet i hrvatsko zajedništvo koje je niknulo kao plod hrvatske obrane, hrabrosti i mudrosti mnogih.

Mi, građani Hrvatske, možemo se nositi sa svim problemima, i onim najvećim, budu li zaživjele vrjednote mira i zajedništva za koje smo se izborili. Hrvatska čezne za unutarnjim prijateljem! Zato kao zagrebački nadbiskup, molim tebe, hrvatski politički dužnosniče, da budeš prijatelj hrvatskomu narodu; molim tebe, koji radiš u sudstvu, tebe u kulturi, tebe u znanosti, tebe u sportu, tebe u medijima, tebe u gospodarstvu da budeš prijatelj hrvatskomu narodu; pozivam tebe, brate i sestro u vjeri, gdje god bili, da budete prijatelji narodu svomu! – kazao je Kardinal.Svoju je homiliju zaključio molitvom Gospi Velikoga hrvatskoga krsnoga zavjeta.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Foto: Bernard Čović/GK