Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Duhovno-formativni susret bogoslova Zagrebačke nadbiskupije četvrte i pete godine formacije



Duhovno-formativni susret bogoslova Zagrebačke nadbiskupije završene četvrte i pete godine formacije održan je u Domu sv. Martina na Malom Lošinju od 16. do 23. kolovoza 2021. godine. Tijekom tjedna petnaest bogoslova (šesnaesti je bio opravdano odsutan) promišljalo je o važnosti sakramenta euharistije u svakodnevnom životu svećenika. Svojim prisustvom bogoslove je na susretu pratio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji se i osobno susreo sa svakim od njih. Susret se odvio pod vodstvom svećenika vlč. Ivana Lukića i vlč. Tonija Potrebića koji se nalaze na poslijediplomskom studiju u Rimu. Uz bogoslove su bili odgojitelj u Bogosloviji vlč. Mario Dukić i dosadašnji duhovnik vlč. mr. Andrija Miličević.



Promišljanje o euharistiji i njezinoj važnosti za život svećenika temeljilo se na Katekizmu Katoličke Crkve i Pismu biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama, od 3. lipnja 2021. godine. Svaki je bogoslov prije susreta pripremio osvrt na pojedini vid zadane teme. Osvrti i razmišljanja bili su predstavljeni na zajedničkim susretima te su uvijek potaknuli raspravu. Tijekom susreta i radionica bogoslovi su imali priliku produbiti svoje znanje o euharistiji i iznijeti vlastita iskustva o važnosti euharistije za njihov život, osobito kroz iskustvo vršenja službi lektorata i akolitata. Posebno su se osvrnuli na razdoblje koje su, zbog pandemije koronavirusa te potresa koji je pogodio Zagreb i njegovu okolicu, proživjeli izvan Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa.



U četvrtak je održana duhovna obnova koju je predvodio vlč. Miličević. Tijekom duhovne obnove bogoslovi su u šutnji i euharistijskom klanjanju razmatrali kako Krist oblikuje njihove živote preko euharistije jer blagoslivljanjem mijenjamo svoj pogled na teškoće i izazove koje susrećemo i tako postajemo oni koji su spremni davati, a ne samo primati. Vrhunac duhovne obnove bilo je pokorničko bogoslužje i pojedinačna sveta ispovijed.

Na poziv župnika don Roberta Zubovića bogoslovi su u nedjelju s voditeljima pohodili župu Rođenja Blažene Djevice Marije u Malom Lošinju te prisustvovali euharistijskom slavlju na kojem su sudjelovali pjevanjem i služenjem kod oltara. Tijekom nedjeljne večere bogoslovi su zahvalili Nadbiskupu i svećenicima na njihovoj brizi i trudu koji su za njih pokazali tijekom ovog susreta. Zahvalili su i gospođama kuharicama koje su pripremale bratski stol.



Posljednjeg dana bogoslovi su zajednički raspravljajući s voditeljima i Nadbiskupom zaključili duhovno-formativni susret kroz sintezu i vrednovanje programa te naglasili kako su Isusa Krista kroz ovaj susret još snažnije doživjeli kao centar svoga života i čitave bogoslovske zajednice. "Stalno moramo ispitivati sebe jesmo li vjerni Isusu Kristu u vršenju i naučavanju. Mi moramo nastavljati snagom Duha Svetoga činiti ono što je Isus činio. Na tom putu vaše međusobno zajedništvo te uspjeh brata s kojim dijelim zajednički život, poticaj su svakom od vas da se trudite biti bolji." Tim riječima Nadbiskup je zaključio susret te svim bogoslovima poželio Božji blagoslov i uspjeh na daljnjem putu formacije.

Mate Cikoja
Foto: Petar Belina