Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Članovi najstarije vojne udruge iz Sjedinjenih Američkih Država slavili svetu misu u crkvi Krista Kralja na Mirogoju




Članovi najstarije udruge iz Sjedinjenih Američkih Država koja okuplja veterane američke vojske „Ancient and Honorable Artillery Company of Massachusetts“ (Drevna i cijenjena topnička bitnica države Massachusetts) koji se nalaze u višednevnom posjetu Republici Hrvatskoj sudjelovali su u nedjelju 29. rujna 2019. godine na svetoj misi u crkvi Krista Kralja na Mirogoju.



Sveto misu predvodio je privremeni upravitelj crkve Krista Kralja preč. Borna Puškarić u koncelebraciji s duhovnikom udruge brigadirom preč. Edwardom Daneilom McCabeom. Preč. Puškarić izrazio je dobrodošlicu gostima iz Sjedinjenim Američkim Država te istaknuo prijateljske veze hrvatskog i američkog naroda. Brigadir McCabe zahvalio je preč. Puškariću na iskazanoj dobrodošlici istaknuvši da su članovi udruge posvećeni izgradnji prijateljskih odnosa između naroda ali i sjećanju i molitvi za poginule vojnike.



Članovi „Drevne i cijenjene topničke bitnice države Massachusetts“, redom dočasnici i časnici američke vojske sudjelovali su na svetoj misi u svojim svečanim odorama. U crkvu su ušli u svečanom stroju predvođeni svojim zapovjednikom bojnikom Nicholasom Schiarizzijem te barjaktarima sa zastavama Republike Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država te zastavom svoje veteranske Udruge. Nakon svete mise, na kojoj je sudjelovao i vojni ataše pri Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj brigadir Robert Mathers, uslijedilo je zajedničko fotografiranje a zatim su članovi Udruge odali počast žrtvama Domovinskog rata pred istoimenim spomenikom na groblju Mirogoj.


           
Članovi „Ancient and Honorable Artillery Company of Massachusetts“ svoj boravak u Hrvatskoj završavaju posjetom Dubrovniku u subotu 5. listopada.



Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije