Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslava blagdana sv. Jeronima u Rimu



Hrvatska rimska zajednica proslavila je 30. rujna 2019. svetkovinu sv. Jeronima, nebeskog zaštitnika Papinskog hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu, svetim Euharistijskim slavljem kojim je u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima predsjedao mons. Mislav Hodžić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i savjetnik Nuncijature u Državnom Tajništvu Svete Stolice uz koncelebraciju četrdesetak svećenika među kojima su bili hrvatski svećenici na službi ili na studiju u Rimu te rektori drugih rimskih papinskih zavoda.

U prigodnoj homiliji mons. Hodžić osvrnuo se na život i životni put sv. Jeronima, na njegovo služenje u Crkvi te na koncu ono po čemu ga poznaje cijeli svijet, a to je prijevod Svetoga Pisma na latinski jezik. Ono što karakterizira Jeronimov život na poseban način su ustrajnost koja je najbolje oslikana u prevođenju Svetoga Pisma, zatim smislenost koja se ogleda u tumačenju Božje Riječi te na koncu svetost koja se ogleda u življenju Svetoga Pisma, naglasio je mons. Hodžić. Ove tri crte Jeronimova karaktera propovjednik je na poseban način objasnio kroz primjer svečeva života i na temelju Jeronimova iskustva pozvao sve vjernike da iste prepoznaju i razviju u osobnome životu.

Jeronim je „primjer uzorne marljivosti, ozbiljne odlučnosti, dobre organiziranosti i svakodnevne ustrajnosti u obavljanju vlastitih dužnosti“ istaknuo je mons. Hodžić te pozvao sve na svakodnevno čitanje Svetoga Pisma, jer po Jeronimu „ne poznavati Pisma znači ne poznavati Krista“ i stoga ne poznavati smisao života.



„Neka nam Jeronimov zagovor i primjer pomognu da i mi u svom životu prevodimo i provodimo Božji plan koji on ima za svakoga od nas osobno. Bio nam poticaj i ohrabrenje da ustrajemo u vršenju zadaća, da u Isusu Kristu pronalazimo smisao svoga postojanja te autentično svjedočimo i dostojno živimo kršćanski poziv i nadu“ zaključio je mons. Hodžić.

Na kraju Svete mise zahvalnu riječ svima koji su sudjelovali u organizaciji proslave uputio je mons. Bože Radoš, imenovani varaždinski biskup i rektor Zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima. Nakon Mise vjernici su častili relikvije sv. Jeronima.

Svetoj Misi nazočili su Neven Pelicarić, veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici i drugi diplomatski djelatnici, grupa hodočasnika iz župe Gospe od Anđela iz Trogira sa župnikom don Stipanom Bodrožićem, te brojni prijatelji i suradnici Zavoda. Proslava se nastavila prigodnim duženjem u prostorijama Zavoda.

Tekst: Bojan Ivešić
Foto: Marko Martić