Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

„Zlatne niti od Sesveta do Prvostolnice“

Izložba kreativnih radova učenika Gimnazije Sesvete „Zlatne niti od Sesveta do Prvostolnice“ otvara se u petak 28. rujna 2018. u 18.30 sati u Domitrovićevoj kuli, Kaptol 31 u Zagrebu, povodom Europskog dana kulturne baštine.

Izložba je nastala kroz suradnju Gimnazije Sesvete, Muzeja Prigorja u Sesvetama i Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu, a na temelju viđenih predložaka misnoga ruha župe sv. Franje Ksaverskog iz Vugrovca, Dijecezanskoga muzeja i Zagrebačke katedrale. Radovi učenika plod su rada, istraživanja i likovnog izričaja u projektu kojeg su učenici sa svojim profesorima proveli u protekloj školskoj godini 2017./2018. i u Europskoj godini kulturne baštine 2018., a povodom 800. obljetnice posvećenja prve zagrebačke katedrale (1217.).

Projekt je obuhvatio razne aktivnosti – od posjeta Muzeju Prigorja u Sesvetama i izložbi „Misno ruho župe Sv. Franje Ksaverskog iz Vugrovca“ - 8. rujna 2017., koje su proveli 4. razred i likovna grupa s prof. Inom Jozić i knjižničarkom Ružom Jozić; posjet Zagrebačkoj katedrali i Riznici zagrebačke katedrale, krajem rujna 2017. – koje su proveli učenici 4. razreda, likovna grupa i profesorice: Sonja Batinić, Marta Vunak i knjižničarka Ruža Jozić.

Istraživanje u literaturi o nastanku, povijesti i razvoju Zagrebačke katedrale kroz burna stoljeća zagrebačke prošlosti, proučavanjem tematski istraživačkih zadataka izveli su učenici 4. razreda s prof. Sonjom Batinić i knjižničarkom Ružom Jozić. Fotografski materijal za plakate i izložbu u prosincu 2017. snimile su učenice: Viktorija Genzić, Lucija Maškarin, Dora Kovačić i Magdalena Hegedić.

Učenici likovne grupe Gimnazije Sesvete oslikali su motive s pročelja Zagrebačke katedrale u tehnici tuša, a zatim likovne radove s motivima sesvetskog veza i zlatoveza na misnom ruhu koje su razgledali u Muzeju Prigorja Sesvete i u Riznici zagrebačke katedrale.

Radom na projektu i proučavanjem literature i povijesnih izvora ustanovili su blisku vezu i povezanost Sesveta (naselja Vugrovec i Kašina) sa Zagrebačkom katedralom, od srednjega vijeka (biskupski posjedi), a osobito od 17. do 19. stoljeća, za vrijeme zagrebačkog biskupa Petra Petretića, kada su spretne ruke vugrovečkih štikara izrađivale misno ruho za potrebe zagrebačke katedrale i ostalih župa (poznat kao vugrovečki, sesvetski, prigorski vez ili zlatovez), čiji su motivi s misnog ruha potakli i nadahnuli učenike da ih oslikaju u tehnici tuša na papiru.

Izložbu na kojoj se prezentiraju učenički radovi, pripremile su profesorica Ina Jozić i školska knjižničarka Ruža Jozić, u suradnji s Dubravkom Habuš Skendžić - kustosicom Muzeja Prigorja Sesvete te s mons. Nedjeljkom Pintarićem, direktorom Dijecezanskoga muzeja.

Izložba „Zlatne niti od Sesveta do Prvostolnice“ izravno se nastavlja na izložbu „Misno ruho župne crkve sv. Franje Ksaverskoga u Vugrovcu“, koju je u Domitrovićevoj kuli od 3. srpnja do 15. rujna posjetilo više od 2.500 posjetitelja.

Uz izložene učeničke radove, posjetitelji će moći u Domitrovićevoj kuli pogledati i video prilog o izložbi „Misno ruho župne crkve sv. Franje Ksaverskoga u Vugrovcu“ te uvidjeti kojom su predanošću i zauzetošću učenici prenijeli prepoznatljive motive zagrebačkog sakralnog ruha ili arhitekture u novim tehnikama.

Učenički radovi plod su jedinstvenog edukativno-istraživačkog projekta kojeg su ostvarile sesvetska Gimnazija, Muzeja Prigorja Sesvete i Zagrebačka nadbiskupija, uvevši gimnazijalce u zanimljivosti sakralne baštine koji mogu bi poticaji za upoznavanje, učenje i daljnja životna opredjeljenja.