Župe

Zagreb - Retkovec
Sv. Pavao apostol
Župnik:vlč. Vinko Tomić
Župni vikar:vlč. Jagodić Branimir
Adresa:Aleja grabova 3, 10040 Zagreb-Dubrava
Telefon:01 2865 453
Fax:01 2865 453
E-adresa:zupa.retkovec@zg-nadbiskupija.hr
Internetska adresa:www.zupasvpavla.hr

Sažetak povijesti župe

2. lipnja 1965. 
Kardinal Franjo Šeper, nadbiskup zagrebački, izdaje dekret o osnivanju Župe sv. Pavla ap. u zagrebačkom naselju Retkovec. Župa nastaje odcjepljenjem dijelova župe Granešina tj. dvaju starih sela – Retkovec i Čulinec te novim naseljima koja su nastala na području novoosnovane župe.
 
7. srpnja 1965. 
Kapelan u Kutini vlč. Željko Jurak imenovan je prvim upraviteljem novoosnovane župe sv. Pavla u Zagrebu – Retkovcu. Dekret je potpisao Kardinal Franjo Šeper, nadbiskup zagrebački.
 
15. srpnja 1965.
Župnik novoosnovane župe dolazi u Zagreb i preuzima kuću koja će biti i crkva i stan za svećenika i časne sestre. Još prije imenovanja i dolaska župnika kardinal Franjo Šeper namjestio je u toj kući časne sestre "Služavke maloga Isusa" s. Nepomucenu Bazijanec i s. Kseniju Akalović.
 
5. rujna 1965. 
Mons. Franjo Kuharić, tadašnji pomoćni biskup zagrebački, blagoslovio je kapelicu (u koju još nismo uspjeli ugraditi vrata i prozore) i otvorio župu sv. Pavla apostola. Poslije sv. mise tadašnji kardinalov tajnik vlč. Vladimir Stanković pročitao je dekret uzoritog nadbiskupa Franje Šepera o otvaranju župe i imenovanju upravitelja župe vlč. Željka Juraka.
Uz postojeću kuću, čije je prizemlje adaptirano za kapelicu i koju je u rujnu blagoslovio biskup Franjo Kuharić, dograđene su dvije prostorije: veća za vjeronaučnu dvoranu i manja za sakristiju. Odmah nakon toga dolazi tajnik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i usmeno naređuje da se ima obustaviti građevne radove i vjerska služba u kapelici.

29. studenog 1974.
Započeti su radovi oko podizanja crkve – barake, čime je dobiven zatvoreni prostor, koji je sa postojećom kućnom kapelicom bio veličine 28x10 m.
Božić 1974. proslavljen je radosno i svečano božićnom liturgijom u novoj crkvi – baraci.

8. siječnja 1975. 
Župa se natjecala za gradilište obiteljske kuće u Trnovčici na pismenom natječaju u Skupštini grada Zagreba pod imenom «Željko Jurak» i postignut je uspjeh. Istog dana izdano je od Sekretarijata za komunalne poslove i građevinarstvo Rješenje kojim se naređuje rušenje novosagrađene crkve – barake u Retkovcu. Do rušenja ipak nije došlo. Od 17. do 25. siječnja 1975. održane su prve misije u župi.
Već 1978. godine župnik je pozvan župnik u Urbanistički zavod gdje je obaviješten da će zbog gradnje visokih stambenih blokova župne nekretnine u Retkovcu biti ekspropirane i crkveni objekti porušeni. Župniku će biti dodijeljen stan u koji će se preseliti. Na pitanje gdje će biti crkva odgovoreno je da po urbanističkom planu nema mjesta za crkvu u Retkovcu. Borba za lokaciju crkve trajala je 10 godina.

28. rujna 1980. 
Mons. Franjo Kuharić, nadbiskup zagrebački, blagoslovio je kapelicu u Trnovčici nakon što su ponovo podignuti porušeni zidovi.
Nakon dobivenog rješenja općinskih vlasti u Dubravi za lokaciju nove crkve sv. Pavla u Aleji grabova, zatražene su ponude od građevnih poduzeća za gradnju crkve...

22. travnja 1990. 
Na Bijelu nedjelju – dan prvih slobodnih hrvatskih izbora, kardinal Franjo Kuharić blagoslovio je kamen temeljac nove crkve sv. Pavla u nazočnosti velikog broja vjernika, građevinara, svećenika te dr. Franje Tuđmana, tadašnjeg predsjednika HDZ–a i nakon uspjelih izbora za prvog predsjednika Republike Hrvatske.
 
25. siječnja 1992.
Mons. Juraj Jezerinac, pomoćni biskup zagrebački, blagoslovio je novosagrađenu crkvu sv. Pavla.
 
8. listopada 2005. 
U spomen 40. obljetnice župe, kardinal Josip Bozanić posvetio je našu župnu crkvu i na taj je način stavio posve u službu Božju.
 
 


Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr