„Molitva u kršćanskom životu na putu prema svećeništvu“

1.9.2014.Bogoslovi Zagrebačke nadbiskupije (treća, četvrta i peta godina) boravili su od 25. kolovoza do 1. rujna 2014. na Malom Lošinju, u Domu sv. Martina, zajedno s voditeljima susreta, vlč. Andrijom Miličevićem i vlč. Željkom Faltakom, odgojiteljem vlč. Mislavom Kutlešom, te kardinalom Josipom Bozanićem, nadbiskupom zagrebačkim. Svrha okupljanja bio je duhovno-formativni susret pod nazivom „Molitva u kršćanskom životu na putu prema svećeništvu“, koji je bogoslovima trebao posvijestiti značenje i važnost molitve u životu bogoslova i svećenika.

Prije samog susreta na Malom Lošinju, bogoslovi su dobili zadatak pročitati četvrti dio Katekizma Katoličke Crkve – Kršćanska molitva, brojeve 2559 – 2758, te na temelju pročitanog izvući najupečatljivije citate, obrazložiti ih i napisati svoj kratki osvrt i osobno promišljanje. Na susret su došli s pripremljenim radovima, koji su kasnije poslužili u svakodnevnim radionicama.

Radionice su bile podijeljene na prijepodnevne i poslijepodnevne, te je svaka obrađivala određeni članak iz Katekizma, a voditelji su kreativno osmislili zadatke služeći se unaprijed predanim radovima bogoslova. Monotonija predavanja razbijena je stalnim razmjenama iskustava i promišljanja, podjelom u grupe i izvršavanjem određenih zadataka. Osim samih radionica, bogoslovi su svoje slobodno vrijeme provodili u šetnji, kupanju i molitvi.

Posebno upečatljiv dio susreta bio je petak koji je bio posvećen klanjanju pred Presvetim, šutnji i osobnoj molitvi, posebno „Lectio Divina“, odnosno Božanskom čitanju, koje su bogoslovi upoznali kao jedinstvenu i sveobuhvatnu molitvu. Svakodnevne svete mise predvodio je kardinal Bozanić, upućujući svoju pastirsku riječ o molitvi i predanju bogoslovima kao budućim svećenicima.

Obogaćeni novim saznanjima i međusobno podijeljenim razmišljanjima, bogoslovi su se s voditeljima susreta i odgojiteljem, u nedjelju nakon jutarnje mise, uputili na izlet brodom oko otoka Lošinja, završivši dan molitvom krunice. U ponedjeljak, 1. rujna održali su posljednju radionicu na kojoj su donijeli pregled cijelog tjedna i naglasili najbitnije točke.

Dominik Glasnović

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr