Izbornik

Obavijest o liturgijskim slavljima u zagrebačkoj katedrali počevši od svetkovine Božića

22.12.2020

Evanđelje današnje četvrte nedjelje došašća, koja širom otvara vrata slavlju otajstva svetkovine Rođenja Gospodinova, isto je ono Evanđelje koje se naviješta na svetkovinu Naviještenja Gospodinova i koje u sebi sadrži najradosniju vijest u ljudskoj povijesti: da će Marija, „milosti puna“, osjenjena Duhom Svetim, roditi Spasitelja.

Taj raspon od devet mjeseci vraća nas točno u ovogodišnji mjesec ožujak, iz kojega pamtimo njegov 22. dan, onu nedjelju nakon svetkovine sv. Josipa i neposredno pred Blagovijest. Taj je dan duboko obilježio živote svih stanovnika Zagreba i okolice, a osobito vjernika naše nadbiskupije, jer je u potresu stradalo puno domova i drugih zgrada, a među njima je teško oštećena i naša Prvostolnica.

Drago nam je da, premda u skromnim okolnostima, u građevini prepunoj rana i posljedica potresa, danas možemo najaviti da će zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, predvoditi euharistijsko slavlje u četvrtak, 24. prosinca, u večeri Badnjaka, s početkom u 21 sat ('misa polnoćka') i Danju misu svetkovine Rođenja Gospodinova u petak, 25. prosinca, s početkom u 10 sati.

Ujedno napominjemo da će na sam dan Božića i nadalje svete mise u Katedrali biti slavljene prema nekadašnjemu uobičajenom rasporedu, to jest: nedjeljom i blagdanima u: 7, 8, 9, 10, 11.30 i 18 sati, a svagdanima u: 7, 8, 9 i 18 sati.

Tijekom svih slavlja trebat će se pridržavati odredaba kojima se nastoji spriječiti širenje virusne infekcije. Osim toga, budući da se u samoj Katedrali odvijaju radovi na obnovi, vjernici će ubuduće biti obavještavani o eventualnim odstupanjima od redovitoga rasporeda liturgijskih slavlja.

U našoj čežnji da se u Prvostolnici čim prije ponovno nađemo u slavljeničkoj zajednici Crkve, Gospodin nam je podario da taj početak bude upravo na Božić, u duhu skromnosti, poniznosti i radosne zahvale. Neka to bude dodatni poticaj da u zajedništvu s Isusom, svetim Josipom i Blaženom Djevicom Marijom, snagom Božjega Duha, i mi budemo oblikovani Radosnom viješću. Pritom ne zaboravljamo da nas je uvijek u našoj Crkvi-majci proteklih mjeseci zagovorno pratila i čekala blizina blaženoga Alojzija Stepinca. Gledajući dolazak Božje ljubavi na svijet u Djetetu još većim pouzdanjem i zamahom obnavljajmo duhovni dom naše nadbiskupije, pri čemu zacijelo neće izostati zauzetost za ljepotu naše prvostolnice.
 
 
+ Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački
Velik prepošt Prvostolnog kaptola zagrebačkog, v. r.
 
Zagreb, 20. prosinca 2020.