Izbornik

Kardinal Bozanić: U hrvatskom je društvu došlo do ozbiljne krize komuniciranja

01.06.2015KARDINALOV GOVOR


PREDAVANJE KARDINALA PELLA

FOTOGALERIJA


Čestitajući Hrvatskom katoličkom sveučilištu njegov Dan osjećam potrebu istaknuti jednu temu koja je po naravi sveučilišta njemu vlastita, a u našemu se hrvatskom društvu pokazuje bitnom. Naime, radi se o stvaranju ozračja i sredine plodonosnoga dijaloga, susreta i izgradnje zajedništva na temelju suglasnosti o vrijednostima – rekao je zagrebački nadbiskup i veliki kancelar Hrvatskog katoličkog sveučilišta kardinal Josip Bozanić prigodom središnje svečanosti obilježavanja Dana Sveučilišta u ponedjeljak 1. lipnja 2015. godine.
 
U hrvatskom je društvu, smatra Kardinal, došlo do ozbiljne krize komuniciranja, a kada nedostaje komuniciranje, ne događaju se susreti, ne razmjenjuju se misli, ne promiče se međusobno prihvaćanje, ne žele se podijeliti brige, niti se želi doći do rješenja. Govoreći o sveučilištu kao mjestu društvenoga susreta i dijaloga, prihvaćanja i prenošenja vrijednosti, izrazio je radost zbog studija komunikologije, koji će se od jeseni početi ostvarivati na HKS-u.

Taj je studij od samih početaka Hrvatskoga katoličkog sveučilišta bio željen i planiran u njegovu krilu. Čestitam svima koji su više godina radili na studijskome programu i na ispunjavanju nužnih preduvjeta za dobivanje dopusnice za rad – istaknuo je Kardinal, zaključujući da se tim studijem kani osnažiti kultura dijaloga i suradnje, kako unutar hrvatskih institucija i društvenih poveznica, tako i u kontekstu nužnosti osposobljavanja za interkulturalnu komunikaciju.


 
Svečanosti obilježavanja Dana Hrvatskog katoličkog sveučilišta prisustvovali su kardinal George Pell, prefekt Tajništva za ekonomska pitanja Svete Stolice, apostolski nuncij u RH mons. Alessandro D'Errico, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, nekoliko biskupa HBK, osobni izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Vito Turšić, ministar znanosti, obrazovanja i športa Vedran Mornar, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, te rektori, prorektori, dekani i pročelnici.


 
Svečanost je zaključena akademskim činom na kojem je lectio magistralis s temom „Adam and Eve after the Pill. The Church in the world today“ održao kardinal George Pell.

Cjelovito predavanje možete pročitati OVDJE.
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije