Nadbiskup Kutleša predvodio misno slavlje svetkovine Bezgrešnog začeća BDM u zagrebačkoj Dubravi

Kako ne opaziti duboku poruku koju današnja svetkovina odašilje u kontekstu dostojanstva i smisla ljudskoga života od njegova začeća pa sve do smrti. Crkva slavi taj trenutak Marijina začeća jer je u njega upisan DNK otkupljenih, ispravlja krivnju Evine neposlušnosti.

Nadbiskup Kutleša zaredio trinaestoricu novih đakona

"U duhovnom pozivu Bog ima inicijativu. Isus kaže: "Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas." Bog u svojoj ljubavi uzima čovjeka, želi s njime surađivati kako bi na konkretan način donio poruku spasenja i zahvaća u konkretno vrijeme i prostor."

Nadbiskup Kutleša predvodio misno slavlje prigodom dolaska relikvija bl. Alojzija Stepinca na Sveti Duh

"Neka nas relikvije blaženog Alojzija osnaže kako bi bili svjetlo u svijetu, sol zemlje i kvasac koji mijenja svijet na bolje. Ponesimo u srcima našeg blaženog Alojzija Stepinca kao primjer, kao zagovornika i kao nadahnuće."

Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca

Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca nalazi se na Kaptolu 28 i služit će kao privremeni prostor za liturgijska slavlja budući da je Zagrebačka katedrala zatvorena zbog štete nastale u potresima 2020. godine.

Raspored misa i ispovijedanja dostupan je na poveznici.
"Dostojanstvo čovjeka, kojega je Bog stvorio slobodnim da čini dobro i odabire dobro, stežu okovi unutarnjeg ropstva grijeha; a onaj tko odabire grijeh, umanjuje svoje dostojanstvo i gazi tuđe." #nadbiskupKutleša

Aktualnosti

Nadbiskup Kutleša predvodio misno slavlje svetkovine Bezgrešnog začeća BDM

U samostanskoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM u Dubravi.

Obilježena 10. obljetnica smrti fra Zvjezdana Linića

U Kući susreta Tabor u Samoboru u okviru seminara „Isuse, dobroto beskrajna!“

Nadbiskup Kutleša primio kustosa Svete Zemlje

U četvrtak, 7. prosinca 2023. godine.

Crkve i crkveni objekti oštećeni u potresima

Na velikogoričku crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije vraćena zvona i kapa zvonika

Uoči Dana grada i svetkovine sv. Lucije, zaštitnice Turopolja.

Liturgijski pastoral

„Rosa aurea - Zlatna ruža“ i rimski prvosvećenici

8. prosinca papa Franjo polaže zlatnu ružu ikoni Salus Populi Romani.

Obred paljenja druge svijeće na adventskom vijencu

Drugu adventsku nedjelju slavimo 10. prosinca.

Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

Objavljene izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Stupaju na snagu na svetkovinu Rođenja Gospodnjega, na Božić, 25. prosinca 2022. godine.

Riječ Svetog Oca

8.12.2023.

Papin Angelus na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM

Danas, na svetkovinu Bezgrešnog začeća, Evanđelje nam pred oči stavlja prizor navještenja (usp. Lk 1, 26-38). On prikazuje dva Marijina stava koja nam pomažu razumjeti kako je ona čuvala jedinstveni dar koji je primila – srce potpuno slobodno od grijeha. Koja su to dva stava? To su zadivljenost Božjim djelima i vjernost u običnim stvarima.

Pogledajmo prvi: divljenje. Anđeo kaže Mariji: „Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!“ (r. 28). Evanđelist Luka je zabilježio da se Djevica „smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav“ (r. 29). Iznenađena je, potresena, uznemirena: iznenađena je kad čuje da je se naziva „milosti punom“ – Gospa je ponizna – to jest ispunjenom ljubavlju Božjom. To je plemenit stav: znati se diviti Gospodinovim darovima, nikad ih ne uzimati zdravo za gotovo, cijeniti njihovu vrijednost, radovati se povjerenju i nježnosti koje nose sa sobom. A važno je i svjedočiti tu udivljenost pred drugima, govoreći ponizno o darovima Božjim, o primljenom dobru, a ne samo o svakodnevnim problemima. Biti pozitivniji. Možemo se zapitati: znam li se diviti Božjim djelima? Dogodi li mi se ponekad da osjetim udivljenost njima i podijelim to s nekim? Ili uvijek tražim tužne i ružne stvari.

Riječ Nadbiskupa

4.12.2023.

Homilija nadbiskupa Dražena Kutleše prigodom 100. obljetnice dolaska Franjevaca trećoredaca glagoljaša na Ksaver

Poznato je da prvih devet slova glagoljice (az, buki, vjedi, glagolju, dobro, jest, živjeti, zelo, zemlji) imaju značenje i izriču poruku: „Ja koji poznajem slova govorim da je vrlo dobro živjeti (na) Zemlji.“ Želi se kazati da su poznavanje slova i pismenost temelj dobroga života.
Poznavanje pisma i time poznavanje Pisama, poznavanje je i Krista, reći će sv. Jeronim. A upravo je zajedništvo s Kristom temelj i pretpostavka dobroga života na Zemlji. Vi ste, draga braćo franjevci, u svome poslanju, svome pastoralnom, dušobrižničkom i karitativnom radu toga bili svjesni i nudili ste konkretnu pomoć, pouku, utjehu, nadu i duhovnu hranu sakramenata svojim vjernicima u duhu vašega utemeljitelja sv. Franje Asiškoga.

Sveti Franjo je bio čovjek radikalne skromnosti i predanosti siromaštvu. Njegov život bio je odraz riječi koje je sam izgovorio: „Gdje je ljubav i mudrost, ondje nema ni straha ni neznanja. Gdje je strpljivost i poniznost, ondje nema ni srdžbe ni pometnje. Gdje je siromaštvo u veselju, ondje nema ni pohlepe ni lakomosti.“ Te nas riječi potiču na život u jednostavnosti i ljubavi prema bližnjima. U današnjemu svijetu, u kojemu materijalizam, relativizam i individualizam izrazito prevladavaju, ova je poruka i te kako aktualna pa bi se gornja izreka glagoljskih slova mogla  parafrazirati na sljedeći način: „Ja koji poznajem ljubav i mudrost mogu posvjedočiti da je vrlo dobro živjeti na zemlji“.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel: 01/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr